İnternet topluluğunun gelişmesi, sosyal medyanın ivme kazanması, akıllı cep telefonların kullanımının yükselmesi, internette bağlanma hızının artması ve düşük maliyetli teknolojilerin yayılmasıyla beraber hiç olmadığı kadar önemli boyutlara ulaştı ki daha bu bir başlangıç. Böyle bir ortamda markaların/şirketlerin özellikle içerik pazarlamasından ROI ölçümlemesi daha da önem kazanıyor. 

Markalar da bilinirliklerini arttırmak için insanların en yoğun olduğu alanları tercih etmekteler. İnternet topluluğununa katılan kişi sayısı ve vakit geçirme süresi her geçen gün artarken markalarda insanlara sağlıklı ve doğru bilgileri aktarabilmek için internet sayfalarının yanı sıra blog açmaya başladılar
Sony,GoogleAT&T, ve BMW bu markalardan bazıları.

Blog açarak yazı yazmakta bir maliyet bunun içindir ki markalar bunun geri dönüşümünü ölçümlemek istemekteler. HubSpot’ın 231 pazarlama profesyoneli ile gerçekleştirdiği "State of Inbound Marketing" isimli çalışmada eylem başına ücretlendirme (cost-per-lead) de inbound maketing outbound marketing’e oranla %60 daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmış.

Burson-Marsteller tarafından Fortune Global 100 de yer alan firmaların sosyal medyadaki varlıklarına yönelik yapılan araştırmaya göre  ilk 100’de yer alan markalardan %79’nun en az bir sosyal medya platformunda varlık göstermekte ve Twitter’i acil durum sosyal medya platformu olarak kullanmakta.

Custom Content Council’in çalışmasına göre de pazarlamacıların %66 sı markalı içeriklerin direk maillerden ve %63 de PR dan daha etkili olduğunu düşünüyor. Ayrıca şirketlerden %68’i harcamalarını markalı içeriğe doğru kaydıracaklarını belirtmişler. 

Rakamlardan da anlaşılacağı üzere içerik pazarlaması son derece önemli bir konuma geliyor ki internette bulunuyorsanız markanızın veya şirketinizin hakkında az ama çok bir  içerik mevcut demektir ve bunu neden doğru içerik pazarlaması ile geri dönüşümü çevirmeyesiniz.

1.Neyi Ölçmek İstiyorsunuz?

İçeriğiniz ile ölçümlemek istediğiniz hedefiniz ne? Üye kazanımı mı?, Etkileşim mı?

2. Temel Başarı Kriterlerini Göz Önünde Bulundurdunuz Mu? 

Başarınızın en büyük göstergesi temel başarı kriterleri arasında yer alan paylaşımdır. İçeriğiniz ne kadar çok paylaşılırsa marka farkındalığı ve güvenilirlikte artacaktır. Başarınızı ölçümlemede temel yapı taşları ise;

Facebook Like 
Retweets
LinkedIn veya diğer paylaşımlar
Yorumlar
İçeriğin Okunma Sayısı

Dijivideo’nun temel başarı kriteri bir önceki aya göre ziyaretçi sayısını arttırmak. Yukarıda saydığım kriterlerin baz alınmamasının nedeni daha yeni bir blog olmasıdır. 


3. Geri Dönüşler İçin Başarı Kriterlerinizi Belirlediniz mi? 

İçeriklerinizin başarısıyla beraber geri dönüşler hızla artacaktır. Bunu gözlemlemek ve ileriye dönük adımlar atabilmek içinde Google Analytics ait kodun  blog veya siteniz de ekli olması gerekiyor.  Kriter olarak en başta;

 Blog/Site de Geçirilen Süre
 En Fazla Girilen Sayfa
 En Fazla Okunan Haberler

Bunların yanı sıra Google Analytics’de Dönüşümler başlığı altında kendiniz filtreler oluşturarak sizin için önemli olan içerikleri birbiri ardına bağlayarak ölçümleme de yapabilirsiniz. Dijivideo da yer alan içeriklerden örneklemek gerekirse önce “QR Kod Billboard” arkasından “Mini Guinness Rekorlar Kitabına Girdi” ve son olarak ta “Miami'de Zombi Paniği” içeriklerini sırasıyla okuyanların sayılarını  Dönüşümler de oluşturacağınız filtre ile görebiliriz. 


Yazan: Murat SALMAN 



Leave a Reply.