Picture

Dijivideo’ dan herkese merhabalar,

Facebook F8 konferansında Timeline (Zaman Tüneli) tanıtıldı. Kısaca size madde madde timeline’ ın getirdiklerini yazacağım. Eski alışkanlıkları değiştirmeye biraz korkarız, açıkçası bende onlardanım, ama yenilik her zaman iyidir. Bazı arkadaşlarımın da hala zaman tüneline geçmekte zorlandığını da görmekteyim… Nedir Bu Zaman Tüneli? Bir bakalım …!

a)    Tüm yaptıklarımız zaman tüneli üzerinde görünmesi.

b)    Profil sayfamızda aynı blog sayfaları gibi bir kapak resminin olması.

c)    Facebook'ta eski içeriklerinizi tarih tarih görebilme özelliği.

d)    Harita üzerinde de nerelerde neler yaptığınızı görebilmek.

e)    İçeriklerinizi filtrelemek.

f)     Facebook'un oyunlarını oynarken sağ taraftaki ”Ticker” adlı bölümde o anda oyun oynayan arkadaşlarınızı görebilmek.

g)    Bir arkadaşınız müzik dinlerken sizde aynı anda onun dinlediğini dinleyebileceksiniz. Fakat, şunu belirtelim bunu ancak Spotify’la yapabiliyosunuz ve Türkiye'de telif sorunları nedeni ile Spotify çalışmıyor. Ama, Türkiye’nin en çok facebook kullanıcısı ülkeler arasında ilk onda yer aldığını düşünecek olursak. Spotify’ın mutlaka karşımıza çıkacağını düşünüyorum…

h)      Bir belgesel izlediğinizi ve ya  bir dergi  okuduğumuzda bunu paylaşabileceğiz. İçerikleri okumak için başka bir siteye tıklamak yerine her şeyi Facebook üzerinden okumak…

Mutlaka bu özelliklere yenileri de eklenecektir. Yeni düzene geçmek bize yararlı olacaktır düşüncesindeyim. Ama, şunu da düşünüyorum birçok kullanıcı zaman tüneline geçti. Fakat, bu alanda çalışan şirketler örneğin medya planlama ajansları neler yapacak. Bunu hepbirlikte göreceğiz… 

Ayrıca, Mark Zuckerberg Facebook' da uygulamalar ve oyunların dışında müzik, video ve haber paylaşımını kolaylaştırıcı medya uygulamalarının gelişeceğini belirtti.

Facebook Türkiye ayağında ise gelişemeler var. Facebook “launch partner” olarak video sitelerinden İzlesene’yi gösterdi. İzlesene, bu yeni sistemlere entegre çalışmaya başlayacak.

SERKAN IRISLI

 
_QR Kod Uygulamaları
_Türkçe ve yabancı kaynaklı sitelerde  2012’deki dijital trendlerin ne olacağına dair bolca yazı bulunmaktadır. Bu yazılardan farklı olarak sadece QR kod hakkında  geçmişten günümüze yapılan en iyi qr kod uygulamalarından ve geleceğinden bahsetmeye çalışacağım.

Dünya geneline baktığımızda 2011 ile 2012 arasında trend olarak bir değişim beklememekle beraber, qr kod uygulamalarının firmalara olumlu geri dönüşlerinin (satış ve pr anlamında) artmasıyla beraber özellikle ülkemizdeki büyük firmalarında bu alanda farklı işlere imza atacaklarını umuyorum.
Örneklere geçmeden önce tekrar Qr koda kısaca değinmekte fayda var.

QR kod nedir?  Barkodun 2 boyutlusuna verilen ad. Online ve offline tüm mecralarda QR kodu kullanabilirsiniz. Kendi qr kodunuzu üretmek istediğiniz taktir de Qurify, Kaywa, Scanbuy, QR Stuff ve Delivr sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Ama unutmayın ki qr kodu kullanabilmek için akıllı telefonunuza uygulama indirmek zorundasınız.

Qr kod ülkemizde ilk olarak kartvizitler ve dergilerde kendini göstermeye başlamıştır. Bunu daha sonra internet siteleri  izlemiştir. Ama asıl sorun  Qr koda en fazla ilgiyi göstermesi gereken sektör olan perakende sektörünün gelişmelere neden uzak kaldığıdır.

2012 yılı içinde özellikle parekendi ve GSM sektörleri de qr kodu kullanmaya başlayacaklardır. Bunun yanında  Microsoft un 2009 yılında tüm dünyayla paylaştığı ve Microsoft Tag adını verdiği yüksek kapasiteli renk barkodunu da unutmamak gerekir.

Ocak 2012 içinde Qr kod kullanılarak yapılan 1 tane kampanya ve 1 tane de viral tanıtım  bulunmaktadır. Bunlar, Mercedes A-Class ve Scandinavian Airlines’in uygulamalarıdır.

Marcy, “Backstage Passes”  adı verdiği ve qr kod kullanarak gerçekleştirdiği kampanyası sayesinden  bir aylık beklentinin dört katı üzerine çıkmışlardır. Yaptıkları son kerece basit ve akılcı bir uygulamadır. Tommy Hilfiger ve P. Diddy gibi ünlüleri yer aldığı ürünlerin perde arkasını gösteren farklı bir kampanya.

Best Buy ise 2010 yılı son bahar döneminde qr kod kullananlar arasına katıldı. Kurgusuna gelecek olursak, müşteriler qr kodları okutarak Best Buy’in mobil sitesi üzerinden ürünlerin özelliklerine erişebilmektedirler. Spencer Knisely (Kidemli Direktör) göre qr kodu kişiye özel alışveriş asistani dönüştürmek istediklerini belirtmiştir.

Polo Ralph Lauren ise 2010 yılında mobile platformunu qr kod uygulaması ile hayatta geçirmiştir. 2011 yılında ikinci iphone app uygulamasıyla beraber “Kendi Rugby nizi yapın” sloganıyla beraber kişinin kendi tişörtünü tasarlamasını mümkün kılmıştır.


_Yazan: Murat SALMAN

 
Serkan göre Augmented Reality, gerçek dünya ile bilgisayar yardımıyla oluşturulan sanal gerçekliğin (Virtual Reality - VR), gerçek zamanlı olarak cep telefonu veya tablet kamerası vasıtasıyla birleştirilmesidir.
Muratca "Viral" in tanımı, latince de virüs anlamına gekmektedir. Dijital ve sosyal medya penceresinden bakınca; kulaktan kulağa bir virüs gibi yayılan başka bir değişle  bir fikrin ya da bir ürünün  planlı bir şekilde internet ortamında kişiden kişiye pazarlanması diyebiliriz.Kendi reklâmını yapan ve kendi kendine devam eden bir tür pazarlama yöntemidir.

QR Kod 1 boyutlu barkoddan sıkılan Japonların hadi biraz da göze hitap etsin demesiyle gelişen ve  2 boyutlu barkod diye nitelendirilen yeni bir teknolojidir.

Anlamsız gibi gözüken bir kare (Muratca tabiri) ile sesli arama, sms veya e-posta gönderimi, film afişi ve buna benzer pek çok şey yapilabilinmekle beraber 7,089 adet sayısal karakter veya 4,296 alfanümerik karakter kaydedilebilir. Bunları yapabilmek için cep telefonunuzda QR kod okuyucusunun bulunuyor olması gerekmektedir.
Serkan'nın Sosyal Medya nedir sorusuna verdiği cevap : Sosyal medyayı Bireylerin internette birbirleriyle yaptığı paylaşımlar,diyaloglar,mesajlaşmalar,tartışmalar, ve bunun gibi birçok aktivitelerin gerçekleştiği ağlardır
 
Dijivideo, 7 Ocak 2012 tarihi ile Dijital dünyadaki yerini almıştır :)  Dijital dünyadaki gelişmeler ve geleceğin teknolojilerine dair paylaşacağımız  videolarımız ile bir nebze de olsa size yardımcı olabilirsek ne mutlu bize