Mercedes ve Golf Topundan Yeni Bir Dünya Rekoru: Otomobil dünyasının ağırbaşlı markalarından Mercedes-Benz, Formula 1’in efsane isimlerinden David Coulthard ve usta golfçu Jake Shepherd’ı... Devamı için TIKLAYIN

Vodafone İrlanda Sosyal Medya Başarısını Kutluyor: Vodafone İrlanda, 100.000 Facebook Beğenisine ve 20.000 Twitter Takipçisine ulaşması... Devamı için TIKLAYIN

Eşyaların Yarısı Evin Dışında Olursa: Almanya’nın en büyük emlak portallarından biri olan Immowelt, Qr kodlu gerilla kampanyası büyük yankı... Devamı için TIKLAYIN 

Justin Bieber’den Size Özel Konser: Albümün kendisine veya herhangi bir görseline akıllı telefonunuza indirdiğiniz... Devamı için TIKLAYIN 

Haber ve Video Anlayışımızı Değiştirmeye Hazırlanıyorlar: Twitter, Facebook ve Linkedin medya anlayışımızı da değiştirmeye başladı... Devamı için TIKLAYIN  

 
Online/offline dünyayı birleştirmek için pazarlamacıların en sık başvurduğu tekniklerden biri olan  Qr Kod, Scanlife’in son paylaştığı verilere göre tekil taramada %200’luk bir artış ile 5 milyona rakamını devirdi. Dünya’da qr koda olan ilgi artarken ülkemiz bu konuya yaklaşımlar yavaş ve yanlış bir strateji izlenerek ilerleniyor.

Bu yazım da ise  qr kod nedir, qr kod oluşturma veya qr kod yapma dan ziyade  qr kod kullanımına değineceğim. Qr kod kullanımı her alanda olabileceği için sadece sektörel bazdan ziyade kullanım çeşitliliğine üzerinde duracağım. Ama öncesinde dünyada yükselen pazarlama trendi olan mobil pazarlamaya biraz da olsa değinmekte fayda var.

IBM’in Haziran 2012’de paylaştığı rapora göre her 5 kampanyadan 1 inde mobil pazarlamada yerini almakta. En popüler taktikler ise %46 ile mobil siteler, %45 ile mobil uygulamalar, %35 ile e-maillerin mobil versiyonları , %32 ile mobil kampanyalar, %27 ile lokasyon bazlı çalışmalar ve %25 ile mobil reklamlar. 
Yukarıdaki sayılar pek çok araştırmadan sadece biri. Belirtmemdeki amaç ise qr kodun mobil pazarlamanın kalbinde yer alması.

Eğer qr kodu nerede ve nasıl kullanabileneceğine dair fikriniz yok ise, aşağıdaki örnekler belki size yardımcı olabilir.

1.Kartvizitte
2.Tv, gazete, dergi vb reklam mecraların da
3.Kampanyalar da
4.Oyunlar da
5.Filmler ve diziler de
6.Ürün tanıtımların da 
Yazan: Murat SALMAN
 
Facebook'un hızına yetişmek zor. Yeni bir Facebook özelliği daha eklenmesiyle beraber artık attığınız yorumlarda değişiklik yapabiliyorsunuz. Örneğin, bir arkadaşınıza yorum yazıyorsunuz fakat yanlışlık yaptınız; artık yorumunuzu silmeniz gerek yok. Tek yapmanız gereken,  yorumunuzun yanında çıkan ufak pencereden "edit" ve ya "delete" tuşlarını kullanarak yorumunuzu düzenlemeniz. Bana kalırsa çok çok büyük bir özellik değil fakat günde 30-40 yorum yazan kişiler veya sosyal medya uzmanı arkadaşlarımızın işine yarayabilecek bir özellik. Dijivideo ile dijital dünyaya tıklayın... 

Tavsiyeler:
Facebook Profilin Ne Kadar Eder !
22.09.2011 San Francisco FACEBOOK F8 Konferansı

YAZAN: SERKAN IRISLI
 
Sevgili ziyaretçilerimiz çok fazla yoruma ve söze gerek yok. Sunipeyk'e gerçekten de teşekkürler ederiz. Bu kadar doğru ve güzel bir infografik görmedim desem...Yazılan herşey çok çok doğru. Ya bir yerlere not edin, ya da bu resimi mutlaka kopylayıp bir yerlerde saklayın derim. Sosyal medya uzmanıysanız duvarınıza bile assanız yeridir :)

Alıntı: SUNIPEYK
YAZAN: SERKAN IRISLI
 
Patos ile Facebulmacaya Var Mısın? Patos’da FaceBulmaca uygulaması ile arkadaşlarınızı ne kadar iyi... Devamı için TIKLAYIN

Coca-Cola Güvenlik Kameraları: CCTV kameraların genelde kötü görüntülerle doludur ama neden... Devamı için TIKLAYIN

 
Koşmayan Fransız Kalmasın: Kaçırılan biri için ne kadar umarsızca koşmak zorundasınız. Devamı için TIKLAYIN

McDonalds ile Tren İstasyonun’da Beklemeye Son: McDonalds Tren İstasyonunda isimli proje ile DDB Polonya’ya Cannes Lions 2012’de... Devamı için TIKLAYIN

Şimdilik Dünyanın En Büyük Qr Kodu:  Aylar süren çalışmasının ardından dünyanın en büyük QR kodunu yaparak yeni dünya rekorunun... Devamı için TIKLAYIN
 
Eşyaların Yarısı Evin Dışında Olursa: Qr kodlu gerilla kampanyası büyük yankı uyandırdı. Devamı için TIKLAYIN
 
Eski Sevgiliyi Arama Derdine Son: Kim eski sevgilisini aramamıştır ki? Hele bir de işin içine alkol girdi mi, muhabbette doyum olmaz. Devamı için TIKLAYIN
 
İnternettin yaygınlaşarak ceplerimize girmesiyle beraber yeni dünya düzenine doğru hız kesmeden ilerliyoruz. Yeni düzenin sonuçlarından en fazla etkilenenlerin başında ise markalar geliyor.  Her ne kadar markalar firmalar tarafından yaratılsa da geldiğimiz nokta da marka tüketiciye ait olmaya başlamıştır. SocialBakers’in aylık olarak yayınladığı rapordaki Günlük ve Aylık Etkileşim Oranlarında bunu görmek mümkün.

SocialBakers’in raporunun önemine geçmeden önce internet dünyasının pazarlamayı ve marka iletişimini nasıl etkileyeceğini anlamakta fayda var.

Her ne kadar pazarlamayı Coca-Cola gibi farklılaştırmayı başaran markalar olsa da bugünkü pazarlama anlayışı ürünün veya hizmettin satılması odaklı. Tüketicilerin ne istediklerini ve ihtiyaçlarının ne olduğunu tam olarak anlamaya çalışmıyorlar. Fakat internet toplumunun gelişmesiyle beraber markanın sadece ekonomi temelleri üzerinde durmadığını belki de çok acı bir şekilde görecekler.


Walley Olins’e göre marka kimliği çeşitli yönleriyle, akıllarımızı ve gönüllerimizi esir almıştır; çünkü umutsuz bir şekilde bir yere ait olmak ihtiyacı duyuyoruz ama aynı zamanda açık bir biçimde de kendimizi ve isteklerimizi çevremizdekilerden farklılaştırmaya çalışıyoruz. Facebook da bunu görmemiz çok kolay. Her insan kendine yakın bulduğu markayı beğenerek diğer insanlardan farklılaşıyor. Asıl önem kazanan ise marka iletişimi.

Tüketici davranışlarını anlayabilmek için araştırma yapmaya veya yaptırmaya gerek  yok. Artık bir Facebook olgusu var ve buradan istediğimize pek ala ulaşabiliriz.

Gelelim asıl konumuza, Nisan ve Mayıs aylarındaki günlük etkileşim oranlarına baktığımız da özellikle etkileşim oranlarının artması insanların markalarla iletişime geçtiklerini gösterirken markaların iletişim kanalı olarak değerlendirmediklerini görüyoruz.

Nisan ayında Roman birinci sırada yer alırken, Mayıs ayında ilk 10 da bile değil. Bunun nedeni ise içerik pazarlama stratejisini ve iletişimini yarışma üzerine kurmasıydı. Yarışma monotonlaşınca ve tüketiciyle etkileşime geçilecek farklı içerikler üretilemeyince sonuç orta da. İnsanların ilgisini çekebilmek için en azından hediye tutarında farklılığa gidilebilinirdi.  

Mayıs da birincilik koltuğuna Kayra’nın oturduğunu görüyoruz. Müslüman tüketicinin ve bununla paralel islami pazarlamanın yükselişine de güzel bir örnek teşkil etmekte. Müslüman tüketicinin  markaya ciddi oranda bağlılar öyle ki bir fotoğrafın fotoğrafların beğenilme oranları 1.000 üstünde. İçerik pazarlamasına dair bir stratejisinin olmamasına karşın tüketici desteği ile iyi bir görüntü sergiliyor. İletişim sadece yarışma üzerinden sağlanıyor ki bu da ancak belli bir yere kadar götürebilir sizi.

İstanbul Aydın Üniversitesi bir basamak yukarı çıkarak ikinci oldu. Mayıs ayı içerisinde paylaşılanlara baktığımda  öğrencilerle iletişim kanalı olarak görmekten uzak, üniversite de düzenlenen etkinliklerle ilgili içerik paylaşımı üzerine dayalı bir görüntüsü mevcut.  

Markalar, Facebook’da etkileşimin ve içeriğin halen önemini tam olarak anlamadıklarını ortada ki bunu Nisan ayında ilk 10 sırada yer alan markanın Mayıs ayında da ilk 10 da yerini alması buna bir kanıt olarak gösterilebilinir. Markalar, iletişimlerinde
içerik pazarlamasının öneminin tam anlayamadıklarına ve içerik pazarlamasına dair stratejilerinin olmadığına gözükmekte. 

Walley Olins derki “21 yy da iz bırakan fikir kimlikse, markalaşma da onun dağıtılışı şeklinde faaliyette bulunuyor.”

Yazan: Murat SALMAN
 
7 Haziran çok sevdiğimiz çok kullandığımız Foursquare yeni uygulamasıyla karşımıza çıktı. İlk olarak şunu söyleyelim arayüzü tamamiyle değişti ve gerçektende başarılı bir uygulama ortaya çıktı.

Yaklaşık olarak 3 aylık bir çabanın ardından Foursquare ekibi Türkçe versiyonuyla karşımıza çıkması çok güzel tabiî ki. Tüketicilerden de çeşitli yorumlar gelmeye başladı bile. Yorumları sizde okuyabilirsiniz genelde olumlu şekilde. Fakat, bazı kişilere karışık gelmiş olacak ki kötü yorumlarda mevcut. Bazı kelimeler artık tamamiyle Foursquare ile özdeşleştiği için (check-in vb.) kelimeler Türkçeleştirilmemiş.


Diğer Özelliklerini sıralayacak olursak:

·       Arkadaşlarınızın nerelerde olduğu görmek,

·       Daha fazla yer tavsiyeleri,

·       Bulunduğunuz mekanın yakınında olan arkadaşlarınızı da görebilmek,


·       Keşfet’ i seçtikten sonra Top Picks çıkıyor. Bunu da seçerseniz karşınıza 8 adet seçenek çıkıyor. Bunlardan birini seçtiğinizde, konumunuz kullanılarak seçtiğiniz şıktaki tarz (Nightlife,alışveriş, moda vb.) yerlerin hepsi sıralanıyor.

·       Ayrıca, arama kısmında (Keşfet’in en üstünde, “Gidecek Yer Bul” ibaresinin olduğu yere herhangi bir yer ismi girebilirsiniz ve yorumları görebilirsiniz.

·       Tekrar Keşfet kısmında, “Burada” ibaresini seçerseniz. Tekrar yukarıda “Burada” ibaresi görünecektir. Bu kutucuğa istediğiniz yer ismini yazabiliyorsunuz ve haritadan o yere gidiyorsunuz. Örneğin, İstanbul yazın direk harita sizi oraya götürsün ve Gece hayatını seçin size gece hayatı ile ilgili tüm mekanları çıkarsın.

·       Kişisel kendi ekranınız da gerçekten çok daha ayrıntılı ve kullanışlı bir hal almış. Artık Facebook’ta ki gibi kendinize ait bir duvarınız var.

·       Ve yeni başka bir özellikte check in yaptığınız yeri “like” edebilmeniz.

·       Ayrıca, Check-in ekranına “Yol Tarifi” eklenmiş, bunu seçtiğinizde, Check-in yapılan yeri harita üzerinde açıyor.

 Şu anda bu yeni özelliklerin de eklenmesiyle gerçekten iyi bir atılım yapan Foursquare tasarımıyla da dikkat çekiyor. Ben herkese tavsiye ediyorum. DİJİVİDEO’ dan ayrılmayın.


YAZAN: SERKAN IRISLI



 
Eski Beyne Hitap Eden Zeki Bir Uygulama: Eski beyne hitap etme sanatıdır Nöro pazarlama. Devamı için TIKLAYIN

Fitness Yapan Bebekler: Değişen dünyada ayakta kalmak, başarılı markalar yaratmak için amansız mücadelenin verildiği ortam  da.. Devamı için TIKLAYIN 

Coca-Cola: Kolayı Paylaş: Marka değerleri artacak ve marka sahip olduğu imaj, içerik ve müşterisiyle tanımlanacak... Devamı için TIKLAYIN