İnternettin yaygınlaşarak ceplerimize girmesiyle beraber yeni dünya düzenine doğru hız kesmeden ilerliyoruz. Yeni düzenin sonuçlarından en fazla etkilenenlerin başında ise markalar geliyor.  Her ne kadar markalar firmalar tarafından yaratılsa da geldiğimiz nokta da marka tüketiciye ait olmaya başlamıştır. SocialBakers’in aylık olarak yayınladığı rapordaki Günlük ve Aylık Etkileşim Oranlarında bunu görmek mümkün.

SocialBakers’in raporunun önemine geçmeden önce internet dünyasının pazarlamayı ve marka iletişimini nasıl etkileyeceğini anlamakta fayda var.

Her ne kadar pazarlamayı Coca-Cola gibi farklılaştırmayı başaran markalar olsa da bugünkü pazarlama anlayışı ürünün veya hizmettin satılması odaklı. Tüketicilerin ne istediklerini ve ihtiyaçlarının ne olduğunu tam olarak anlamaya çalışmıyorlar. Fakat internet toplumunun gelişmesiyle beraber markanın sadece ekonomi temelleri üzerinde durmadığını belki de çok acı bir şekilde görecekler.


Walley Olins’e göre marka kimliği çeşitli yönleriyle, akıllarımızı ve gönüllerimizi esir almıştır; çünkü umutsuz bir şekilde bir yere ait olmak ihtiyacı duyuyoruz ama aynı zamanda açık bir biçimde de kendimizi ve isteklerimizi çevremizdekilerden farklılaştırmaya çalışıyoruz. Facebook da bunu görmemiz çok kolay. Her insan kendine yakın bulduğu markayı beğenerek diğer insanlardan farklılaşıyor. Asıl önem kazanan ise marka iletişimi.

Tüketici davranışlarını anlayabilmek için araştırma yapmaya veya yaptırmaya gerek  yok. Artık bir Facebook olgusu var ve buradan istediğimize pek ala ulaşabiliriz.

Gelelim asıl konumuza, Nisan ve Mayıs aylarındaki günlük etkileşim oranlarına baktığımız da özellikle etkileşim oranlarının artması insanların markalarla iletişime geçtiklerini gösterirken markaların iletişim kanalı olarak değerlendirmediklerini görüyoruz.

Nisan ayında Roman birinci sırada yer alırken, Mayıs ayında ilk 10 da bile değil. Bunun nedeni ise içerik pazarlama stratejisini ve iletişimini yarışma üzerine kurmasıydı. Yarışma monotonlaşınca ve tüketiciyle etkileşime geçilecek farklı içerikler üretilemeyince sonuç orta da. İnsanların ilgisini çekebilmek için en azından hediye tutarında farklılığa gidilebilinirdi.  

Mayıs da birincilik koltuğuna Kayra’nın oturduğunu görüyoruz. Müslüman tüketicinin ve bununla paralel islami pazarlamanın yükselişine de güzel bir örnek teşkil etmekte. Müslüman tüketicinin  markaya ciddi oranda bağlılar öyle ki bir fotoğrafın fotoğrafların beğenilme oranları 1.000 üstünde. İçerik pazarlamasına dair bir stratejisinin olmamasına karşın tüketici desteği ile iyi bir görüntü sergiliyor. İletişim sadece yarışma üzerinden sağlanıyor ki bu da ancak belli bir yere kadar götürebilir sizi.

İstanbul Aydın Üniversitesi bir basamak yukarı çıkarak ikinci oldu. Mayıs ayı içerisinde paylaşılanlara baktığımda  öğrencilerle iletişim kanalı olarak görmekten uzak, üniversite de düzenlenen etkinliklerle ilgili içerik paylaşımı üzerine dayalı bir görüntüsü mevcut.  

Markalar, Facebook’da etkileşimin ve içeriğin halen önemini tam olarak anlamadıklarını ortada ki bunu Nisan ayında ilk 10 sırada yer alan markanın Mayıs ayında da ilk 10 da yerini alması buna bir kanıt olarak gösterilebilinir. Markalar, iletişimlerinde
içerik pazarlamasının öneminin tam anlayamadıklarına ve içerik pazarlamasına dair stratejilerinin olmadığına gözükmekte. 

Walley Olins derki “21 yy da iz bırakan fikir kimlikse, markalaşma da onun dağıtılışı şeklinde faaliyette bulunuyor.”

Yazan: Murat SALMAN
 
7 Haziran çok sevdiğimiz çok kullandığımız Foursquare yeni uygulamasıyla karşımıza çıktı. İlk olarak şunu söyleyelim arayüzü tamamiyle değişti ve gerçektende başarılı bir uygulama ortaya çıktı.

Yaklaşık olarak 3 aylık bir çabanın ardından Foursquare ekibi Türkçe versiyonuyla karşımıza çıkması çok güzel tabiî ki. Tüketicilerden de çeşitli yorumlar gelmeye başladı bile. Yorumları sizde okuyabilirsiniz genelde olumlu şekilde. Fakat, bazı kişilere karışık gelmiş olacak ki kötü yorumlarda mevcut. Bazı kelimeler artık tamamiyle Foursquare ile özdeşleştiği için (check-in vb.) kelimeler Türkçeleştirilmemiş.


Diğer Özelliklerini sıralayacak olursak:

·       Arkadaşlarınızın nerelerde olduğu görmek,

·       Daha fazla yer tavsiyeleri,

·       Bulunduğunuz mekanın yakınında olan arkadaşlarınızı da görebilmek,


·       Keşfet’ i seçtikten sonra Top Picks çıkıyor. Bunu da seçerseniz karşınıza 8 adet seçenek çıkıyor. Bunlardan birini seçtiğinizde, konumunuz kullanılarak seçtiğiniz şıktaki tarz (Nightlife,alışveriş, moda vb.) yerlerin hepsi sıralanıyor.

·       Ayrıca, arama kısmında (Keşfet’in en üstünde, “Gidecek Yer Bul” ibaresinin olduğu yere herhangi bir yer ismi girebilirsiniz ve yorumları görebilirsiniz.

·       Tekrar Keşfet kısmında, “Burada” ibaresini seçerseniz. Tekrar yukarıda “Burada” ibaresi görünecektir. Bu kutucuğa istediğiniz yer ismini yazabiliyorsunuz ve haritadan o yere gidiyorsunuz. Örneğin, İstanbul yazın direk harita sizi oraya götürsün ve Gece hayatını seçin size gece hayatı ile ilgili tüm mekanları çıkarsın.

·       Kişisel kendi ekranınız da gerçekten çok daha ayrıntılı ve kullanışlı bir hal almış. Artık Facebook’ta ki gibi kendinize ait bir duvarınız var.

·       Ve yeni başka bir özellikte check in yaptığınız yeri “like” edebilmeniz.

·       Ayrıca, Check-in ekranına “Yol Tarifi” eklenmiş, bunu seçtiğinizde, Check-in yapılan yeri harita üzerinde açıyor.

 Şu anda bu yeni özelliklerin de eklenmesiyle gerçekten iyi bir atılım yapan Foursquare tasarımıyla da dikkat çekiyor. Ben herkese tavsiye ediyorum. DİJİVİDEO’ dan ayrılmayın.


YAZAN: SERKAN IRISLI



 
Eski Beyne Hitap Eden Zeki Bir Uygulama: Eski beyne hitap etme sanatıdır Nöro pazarlama. Devamı için TIKLAYIN

Fitness Yapan Bebekler: Değişen dünyada ayakta kalmak, başarılı markalar yaratmak için amansız mücadelenin verildiği ortam  da.. Devamı için TIKLAYIN 

Coca-Cola: Kolayı Paylaş: Marka değerleri artacak ve marka sahip olduğu imaj, içerik ve müşterisiyle tanımlanacak... Devamı için TIKLAYIN
 
İnternet topluluğunun gelişmesi, sosyal medyanın ivme kazanması, akıllı cep telefonların kullanımının yükselmesi, internette bağlanma hızının artması ve düşük maliyetli teknolojilerin yayılmasıyla beraber hiç olmadığı kadar önemli boyutlara ulaştı ki daha bu bir başlangıç. Böyle bir ortamda markaların/şirketlerin özellikle içerik pazarlamasından ROI ölçümlemesi daha da önem kazanıyor. 

Markalar da bilinirliklerini arttırmak için insanların en yoğun olduğu alanları tercih etmekteler. İnternet topluluğununa katılan kişi sayısı ve vakit geçirme süresi her geçen gün artarken markalarda insanlara sağlıklı ve doğru bilgileri aktarabilmek için internet sayfalarının yanı sıra blog açmaya başladılar
Sony,GoogleAT&T, ve BMW bu markalardan bazıları.

Blog açarak yazı yazmakta bir maliyet bunun içindir ki markalar bunun geri dönüşümünü ölçümlemek istemekteler. HubSpot’ın 231 pazarlama profesyoneli ile gerçekleştirdiği "State of Inbound Marketing" isimli çalışmada eylem başına ücretlendirme (cost-per-lead) de inbound maketing outbound marketing’e oranla %60 daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmış.

Burson-Marsteller tarafından Fortune Global 100 de yer alan firmaların sosyal medyadaki varlıklarına yönelik yapılan araştırmaya göre  ilk 100’de yer alan markalardan %79’nun en az bir sosyal medya platformunda varlık göstermekte ve Twitter’i acil durum sosyal medya platformu olarak kullanmakta.

Custom Content Council’in çalışmasına göre de pazarlamacıların %66 sı markalı içeriklerin direk maillerden ve %63 de PR dan daha etkili olduğunu düşünüyor. Ayrıca şirketlerden %68’i harcamalarını markalı içeriğe doğru kaydıracaklarını belirtmişler. 

Rakamlardan da anlaşılacağı üzere içerik pazarlaması son derece önemli bir konuma geliyor ki internette bulunuyorsanız markanızın veya şirketinizin hakkında az ama çok bir  içerik mevcut demektir ve bunu neden doğru içerik pazarlaması ile geri dönüşümü çevirmeyesiniz.

1.Neyi Ölçmek İstiyorsunuz?

İçeriğiniz ile ölçümlemek istediğiniz hedefiniz ne? Üye kazanımı mı?, Etkileşim mı?

2. Temel Başarı Kriterlerini Göz Önünde Bulundurdunuz Mu? 

Başarınızın en büyük göstergesi temel başarı kriterleri arasında yer alan paylaşımdır. İçeriğiniz ne kadar çok paylaşılırsa marka farkındalığı ve güvenilirlikte artacaktır. Başarınızı ölçümlemede temel yapı taşları ise;

Facebook Like 
Retweets
LinkedIn veya diğer paylaşımlar
Yorumlar
İçeriğin Okunma Sayısı

Dijivideo’nun temel başarı kriteri bir önceki aya göre ziyaretçi sayısını arttırmak. Yukarıda saydığım kriterlerin baz alınmamasının nedeni daha yeni bir blog olmasıdır. 


3. Geri Dönüşler İçin Başarı Kriterlerinizi Belirlediniz mi? 

İçeriklerinizin başarısıyla beraber geri dönüşler hızla artacaktır. Bunu gözlemlemek ve ileriye dönük adımlar atabilmek içinde Google Analytics ait kodun  blog veya siteniz de ekli olması gerekiyor.  Kriter olarak en başta;

 Blog/Site de Geçirilen Süre
 En Fazla Girilen Sayfa
 En Fazla Okunan Haberler

Bunların yanı sıra Google Analytics’de Dönüşümler başlığı altında kendiniz filtreler oluşturarak sizin için önemli olan içerikleri birbiri ardına bağlayarak ölçümleme de yapabilirsiniz. Dijivideo da yer alan içeriklerden örneklemek gerekirse önce “QR Kod Billboard” arkasından “Mini Guinness Rekorlar Kitabına Girdi” ve son olarak ta “Miami'de Zombi Paniği” içeriklerini sırasıyla okuyanların sayılarını  Dönüşümler de oluşturacağınız filtre ile görebiliriz. 


Yazan: Murat SALMAN 
 
ATM İçinden Bağış Toplamak: Peki o erkeğin ATM nın içinde nasıl yerleştirildiğini merak ediyor musunuz. Devamı için TIKLAYIN
 
Eskiden insanlar markalara giderken artık markalar insanlara ulaşıyor ve bu dünyanın en büyük şehri ile beraber yeniden boyut kazanıyor. İnternettin büyümesiyle beraber -rakamlara baktığımız da- kısa sürede çok yol alındığı göreceksiniz- markalar yeni dünyanın en büyük şehri olarak gördüğüm internette insanlarla birebir etkileşim içine giriyorlar ve girmekte için birbirinden farklı projeler imza atıyorlar.

MTV müzik ödülleri, Oscar film ödülleri ve bunun gibi pek çokları hepsi de gerçekleştirilen işlerin değerlendirmesini yaparak dalın da en iyi olanı ödüllendirerek onurlandırıyorlar. Aynı durum dijital dünya içinde geçerli.  Bunlardan bir tanesi ise IAB ABD tarafından düzenlenen Mixx Ödülleri. Yarışmaya katılanlar pek çok açıdan ele alınıyor. Bunlardan bazıları ise hedef-sonuç ilişkisi, markaya sağlanan katkı ve ROI gibi…

Mix Awards 2011 ödülleri 22 Şubat 2012’de Koç Müzesinde gerçekleştirilen ödül töreninde sahiplerini buldu. Yarışmaya ajans ve reklam veren birlikte başvururken 19 kişilik jüri tarafından değerlendirmeye alının başvurular içerisinden Yılın Kampanya ödüllü “DORITOS AKADEMİ” ye verildi.

Mixx Awards Türkiye'nin sayfasında Doritos Akademiye dair paylaşılan veriler ise örnek çalışma niteliği taşımakta. Doritos Akademi’ye dair detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz. Marka Farkındalığı, Doğrudan Pazarlama, Marka Siteleri, Mobil Platform, Sosyal Medya Aplikasyonları ve diğer başlıklar  da ödül kazananları Mixx Awards Türkiye sitesinde bulabilirsiniz.

Yazan: Murat SALMAN
Pazarlama Hedefi 

Türkiye’de  cips pazarının %70’den fazlasına sahip en büyük şirketi Frito Lay, mısır cipsi kategorisindeki en büyük markası Doritos için pazarı büyütmek, marka imajını güçlendirmek üzere yeni lezzette ve formda bir cips çıkartmaya karar verdi. Bu yeni ürün, Doritos Fritos, farklı şekli ve tadıyla Türkiye’de bir ilk olacaktı.  Amacımız yeni Fritos’un bilinen mısır cipslerinden farklı olduğunu anlatmak ve satışı arttırmak, Doritos’un pazardaki konumunu güçlendirmekti. 

Hedef Kitle

18-24 üniversiteli, şehirli, gençler... Doritos gençleri değişimi, değişikliği severler. Sürekli hareket halinde olmak isterler. Çabuk sıkılırlar, rutin yaşamaktan hoşlanmazlar. Doritos olarak gençlerin hayatındaki en büyük rutin olan okulun karşılığı bizde, Doritos Akademi!
 
Yaratıcı Strateji 

Her zaman gençlerin yanında, eğlencenin içinde yer alan Doritos’un gençlere rutinden kurtulmak için önerdiği  “Hayata Baharat Kat” felsefesi Doritos Akademi kampanyasındaki çıkış noktamız oldu. Alışılmışın dışındaki cipse alışılmışın dışında bir akademi yarattık. Sosyal medya, paylaşım değeri olan fikrimizi yaymak için en uygun platform olduğundan “Hayata Baharat Kat” marka fikrini sosyal medyada yaşattık. Sosyal platformları ana mecra olarak konumlandırırken gençleri içerik paylaşımına teşvik edecek doğal bir ortam yarattık. Onların hayatlarındaki 2 önemli noktayı birleştirdik: Her zaman aktif olarak var oldukları sosyal medya ve iyisiyle kötüsüyle hayatlarında yer alan okul ortamı. Böylelikle ortaya Doritos Akademi fikri ortaya çıktı. 

Uygulama ve Medya Kullanımı 

Doritos’un yeni cipsi Fritos’un lansman döneminde gençleri bir gençlik platformunda buluşturmak amacını taşıyan Doritos Akademi, televizyon, açıkhava ve radyo gibi geleneksel mecralarda yapılan tanıtımların ardından varlığını sosyal medyada sürdürmek üzere tasarlandı. Gençlerin hayatlarının önemli bir parçası olan sosyal medyanın tüm mecraları sanal bir okulun birimleri gibi kullanıldı.

Rektör Huysuz Virjin’in de dediği gibi Doritos Akademi’nin “Öğrenci işleri Facebook’ta, dersler Youtube’da, sınavlar Twitter’da, öğrencilerin akıllarıysa bir karış havada”ydı. 
Akademiye kayıt olma işlemleri Facebook’tan gerçekleştirildi.

Bireysel hesapları ile Twitter’da yer alan akademik kadronun her bir üyesi kendi ders konularıyla ve Türkiye gündemiyle ilgili her gün tweet yazdı ve sınavlar buradan gerçekleşti.

Videolar Youtube’daki Doritos Akademi kanalının haricinde,
 izlesene.com, Vimeo,  Dailymotion ve Vidivodo gibi video sitelerinden izlenebildi. Hatta İngilizce dersi için, video sitelerinde özel ders uygulaması hayata geçirildi.

Ana amacı kullanıcılara Doritos Akademiyi tanıtmak ve sosyal mecralara yönlendirmek olan mikrositemiz ise, tamamen sanal bir üniversite ortamından esinlenerek yapıldı. Videolar, Twitter ve Facebook plug-in’leri ile mikrositede bulunan interaktif oyunlar, ürün bilgilerinin yer aldığı kantin, Doritos Akademi manifestosunun paylaşımı teşvik edildi.

Bu kanallar dışında farklı uygulamalar da hayata geçti. Koro ile öğrenciler fotoğraflarını yükleyip İnternetten Sesler Korosu’nda şarkılar söyledi. Astroloji hocası Burcu Koç, 2012’nin ilk uygulamasıyla Facebook bağlantılı mikrositeden, kullanıcıların Facebook bilgilerini çekerek onlara 2012’nin nasıl geçeceğini eğlenceli bir dille anlatmaya devam etti. 


 Sonuçlar

1 Ekim 2011’de lansmanı yapılan kampanyadan ile 5 Nisan 2012 itibarıyla aşağıdaki sonuçlar elde edildi:
  • Doritos Akademi Facebook sayfası ikinci ayında, Socialbakers Türkiye Kasım 2011 Facebook marka sıralamasında Engagement Rate Score’uyla, 2. sırada; FMCG sektöründe ise 1. sırada yer aldı.
  • Facebook fan sayfası açıldıktan sonraki altı ay içerisinde toplam fan sayısı  410.000’e laştı. Bu kullanıcılar arasında etkileşim içerisinde bulunanların sayısı  50.000’i buldu.
  • Proje süresince çekilen viral filmlerden Haydar Ling sözlüğü izlesene.comda 125.000 kez görüntülendi.
  • Aktif olan Twitter accountlarının (@DoritosAkademi, @HaydarLing@DrSoysalMedya,@ArasGorBurcuKoc@ProfDrAliCengiz@TanjuTanjant@BunyaminGuzu, SuleymanSulogan @JanJakRosto) toplam takipçi sayısı 85.000’i geçti.
  • Twitter’da yapılan İngilizce, Beden Eğitimi, Siyaset Bilimi, İnternet Antropolojisi, Hayat Bilgisi, Astroloji ve İngilizce-telafi sınavları 1 saatte toplam 10.000 tweetlik katılımla gerçekleştirildi.
  • Doritosakademi.com mikrositesine toplamda 562.465 ziyaret gerçekleşti.
  • Yapılan ziyaretler sırasında 600 binden fazla sayfa gösterimi gerçekleşirken sitede geçirilen süre ortalama 4 dk. oldu.
  • Dailymotion Haydar Ling rich banner uygulamasında ortalama 25:01 zaman geçirildi.
  • Haydar Ling banner uygulamasında ilk bir aylık süre içinde toplam 152.208 izlenme elde edildi.
  • Tüm ders videoları 6 ayda toplam 6 milyondan fazla izlendi.
  • Kampanya tanıtım materyalleri ağırlıklı olarak sosyal paylaşım siteleri başta olmak üzere; spor, oyun,     sinema, portal sitelerinde yer aldı. Destek medya olarak da Google Adwords kullanıldı.
  • Toplam görüntülenme oranı 832.000.000 ve yaklaşık %3,90 CTR oldu.

  • Üç aylık lansman sonrasında  kampanyanın satışlara etkisi ise şöyle gerçekleşti: 

  • Fritos üç ay sonunda, Kasım itibariyle Türkiye (Mısır Cipsi segmenti) içinde 16%  ciro pazar payına ulaştı.
  • Fritos lansmanı ile, toplam Doritos ciro pazar payı  Ağustos 2011'den Kasım 2011'e kadar 3% oranında arttı.
  • İlk üç ayda hedeflenen tonajın %70 üstüne çıkıldı.

    Alıntı: Mixx Awards Türkiye 
 
Kum Havuzu ve Arttırılmış Geçeklik: 3D bir Kinect kamerasıyla yaratılmış bu harika arttırılmış gerçeklik uygulaması gerçektende çok çok başarılı. Devamı için TIKLAYIN

QR Kod Billboard: Calvin Klein' ın New York'ta kullandığı bu büyük qr kod çalışması gerçekten de çok dikkat çekici. Devamı için TIKLAYIN

Hediyeleri Görenler Şaşkınlıklarını Gizleyemiyorlar: Markalar hedef kitlelerine mesaj sunma, iletme ve katılım sağlama gereksinimini taşımakta… Devamı için TIKLAYIN

Mini Guinness Rekorlar Kitabına Girdi: Mini ise Çin'de yeni Mini için paralel park etme yarışması düzenleyerek yeni aracın tanıtımını yaparken… Devamı için TIKLAYIN

Miami'de Zombi Paniği: Zombi tarafından kovalanan Miami lilerin zor anlar. Devamı için TIKLAYIN

 
Sean Parker, Airtime ile Rulet Mi Oynuyor?  Plaxo ve Causses sizin için bir şey ifade ediyor mu? Peki ya Napster? Devamı için TIKLAYIN
 
Pisuardan Guitar Tınıları:  Guitar Hero ve Rock Band oyununu seven erkeklerin tuvalette de... Devamı için TIKLAYIN 
 
Lego: Brain BricksLego’nun da yok olmaması için dijitalle bütünleşmesi gerekiyordu ki ... Devamı için TIKLAYIN

Bayanın Gücü Samsung’un yeni teknolojisi baştan çıkarma hareketi ile insanları baştan çıkarmaya hazırlanıyor.. Devamı için TIKLAYIN