Vodafone'la Şehir'deki Canavarları Yakala: Almanya’da hızla büyüyen marka  şehirlere yayılan canavalarları Almanlara yakalatmak için artırılmış gerçeklikten faydalanmış. Devamı için TIKLAYIN

Artirilmiş Gerçeklik ile Sokak Şenlikleri: Asya’dan Avrupa’ya farklı yerler de nasıl kullanıldığına dair güzel bir derleme. Devamı için TIKLAYIN 

İnternetin yükselen yıldızı, içerik 2: En fazla "Like" alan markalar ile gerçek anlamda takipçileriyle etkileşimde olan markalar birbirinden farklı. Devamı için TIKLAYIN

İnternetin yükselen yıldızı, içerik: İçerik hayatı bir konuma gelmekte öyle ki Sosyal Medyanın da önüne geçmekte. Devamı için TIKLAYIN

 
Türkiye nüfusunun %42 si Facebook’a üye.  Üyelerin %34’ü 18-24 yaş  aralığı ve hemen arkasında %28 ile 25-34 yaş aralığı gelmekte. Şirketler açısından bakıldığında sosyal medyanın lokomatifi konumunda olan Facebook çok önemli bir mecra alanına dönüşüyor ki bunun son örneği İpana’nın Murat Boz’un klibinde oyna kampanyasını gösterebiliriz.

Türkiye, Facebook üye sıralamasında 6 ıncı sırada yer alırken  reklam verme sıralamasında 156 ıncı sırada yerini almıştır. Buna göre şirketler halen Facebook’u nasıl kullanacaklarını veya nasıl insanları tetikleyebileceklerini  tam olarak kavrayamadıkları anlamı çıkmaktadır.  Bunun önemi aslında insanların bir ürünü almadan önce kaç defa görmeleri gerektiğinin altında yatmakta; ama anlaşılan o ki şirketlerin pazarlama müdürleri tarafından bu konu yeteri kadar dikkatte alınmamakta.
Türkiye’de firmalar Facebook başarılarını kendi sayfalarının Like edilme oranları ile değerlendiriyorlar. Hal bu ki 5.000 Like’i satın alabilmenin ne kadar kolay olduğundan bir haberler. Ehrenberg-Bass Instutite yaptığı araştırma sonuçuna göre Facebook’ta büyük markaları “Like” edenler insanların gerçekten markaya bağımlılığı yüzde 1 geçmemektedir. Yüzde 1 lik oran, Facebook’taki sayfa beğenme, paylaşımlar, yorumlar, etiketleme gibi marka sayfası ile etkileşimlerinde bulunan kullanıcılar göz önünde bulundurularak hesaplandı.

SocialBakers verilerine göre Türkiye’de en fazla beğenilen sayfaların başında Avea geliyor. Avea’yı sırasıyla Turkcell, Nike Football/Türkiye, TTNET ve Ülker takip ediyor. Bu sıralamaya göre en fazla markaya bağlılık oranının Avea’da, Turkcell’de vaya Nike’da olmasını beklenir. Fakat durum hiç de öyle değil.

SocialBakers Ocak 2012 verilerine göre marka sayfalarının takipçileri sırasıyla  Roman, Formula 1 Türkiye ve Biscolata sayfalarındaki paylaşımları beğeniyor veya yorum yazıyor. Trendyol ve KLM Türkiye ise sayfalarındaki takipçiler ile en yüksek oranda iletişimde bulunan markalar.

Sonuç olarak en fazla "Like" alan markalar ile gerçek anlamda takipçileriyle etkileşimde olan markalar birbirinden farklı. Gözüken o ki başarı kriterleri arasında “Like” in yerinin sorgulanarak yerine farklı bir kriterin bulunma vaktinin geldiği ap açık ortada.


Yazan: Murat SALMAN
 
Türkiye, genç ve yüksek nüfusunun yanında kişi başına düşen milli geliri ve IMF’nın Eylül 2011 raporuna göre satın alma gücü paritesine bakımından Avrupa’nın en büyük altıncı ülke konumunda. Türkiye’nin potansiyelini gören büyük firmalar kendilerini Türkiye’nin büyüleyici girdabına teslim etmekteler. 

Türkiye’nin diğer önemli ve büyük bir artısı ise  internet kullanım oranıdır. Nüfusunun  yarısından fazlası 32.7 saatini online geçirmekte [1]. Bu bakımdan  Türkiye  Avrupa’da İngiltere ve Hollanda’nın ardından üçüncü sırada gelmektedir.  
IAB (Interactive Advertising Bureau) Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması verilerine göre Temmuz 2011 itibariyle Türkiye’de 24 milyon internet kullanıcısından %57′si erkek ve %43’ü kadın [2]. İnternet kullanıcıların %86′sı her gün, %13′ü haftada birkaç kez, ve geri kalanı ise yada sadece bir kaç kez internete girmekte [2]. Türkiye’deki internet nüfusunun %30′u ilkokul, %25′i orta okul, %30′u lise, %15′i üniversite ve üstü derece okullardan mezunlar oluşturmakta [2].

Türkiye’deki internet kullanıcıları Ocak 2011’de 9 milyar sayfa görüntülerken Ekim 2011’de bu rakam 11 milyara çıkmıştır. Ocak ayı içinde % 59 ile en fazla Haber sayfaları görüntülenirken Ekim ayında bu oran % 48 e gerilemiştir [3]. %11 lik gerilemenin nedeni ise alışveriş sitelerinin birbirinden kaliteli ve ucuza ürün sunmalarıdır.

Her ne kadar haber sitelerinde bir düşüş olsada Türkiye’deki internet kullanıcıları ayda ortalama 5 saatini online haber okuyarak geçiriyorlar. Ocak ayında %4 ile Alışveriş siteleri görüntülenirken bu rakam Ekim’de %28 lere firliyor [3].

Alışveriş sitelerin çoğalması ve 2012 yılı itibariyle dikey sitelerin açılması ile alışveriş sitelerindeki vakit geçirme oranı artacağını tahmin ediyorum. Sürdürülebilinir bir büyümenin en büyük sorun ise içerik ve farklılaşma.

2011’deki hızlı yükseliş ile birlikte kaliteli malların ucuza bulunması artık tek başına önemli bir faktör olmaktan çıkarak insanların daha farklı taleplerine de cevap verebilmeli aksi taktir de önümüzdeki iki yıl içerisinde online süre geçirme bakımından kan kaybedebilirler. 

Online'nin dış kapısı veya penceresi artık içerik olarak görülmekte. İçerik hayatı bir konuma gelmekte öyle ki Sosyal Medyanın da önüne geçmekte. Bunu gören bazı büyük markalarda İçerik ile ilgili bölümler açılmakta. 

[1]. IDC New Media Market Model
[2]. IAB Türkiye Temmuz 2011 Raporu
[3]. IAB Türkiye

Yazan: Murat SALMAN
 
Volkswagen'den Fox no Planeta Terra:  Volkswagen, bu  kampanyası ile 2 saat içerisinde Twitter'da şehrin en popüler konusu olmayı başardı.  Devamı için TIKLAYIN

I Like Diesel Kampanyası: Diesel'de "I Like Diesel" konsepti ile hem sosyal medyayı hem qr kodu çok güzel harmanlamayı başarmış.  Devamı için TIKLAYIN

Star Wars-NYC Saldırı Altında: Vertigore Games tarafından geliştirilen oyun 2010 yılının Kasım ayında Star Wars hayranlarıyla buluştu. Devamı için TIKLAYIN