Türkiye nüfusunun %42 si Facebook’a üye.  Üyelerin %34’ü 18-24 yaş  aralığı ve hemen arkasında %28 ile 25-34 yaş aralığı gelmekte. Şirketler açısından bakıldığında sosyal medyanın lokomatifi konumunda olan Facebook çok önemli bir mecra alanına dönüşüyor ki bunun son örneği İpana’nın Murat Boz’un klibinde oyna kampanyasını gösterebiliriz.

Türkiye, Facebook üye sıralamasında 6 ıncı sırada yer alırken  reklam verme sıralamasında 156 ıncı sırada yerini almıştır. Buna göre şirketler halen Facebook’u nasıl kullanacaklarını veya nasıl insanları tetikleyebileceklerini  tam olarak kavrayamadıkları anlamı çıkmaktadır.  Bunun önemi aslında insanların bir ürünü almadan önce kaç defa görmeleri gerektiğinin altında yatmakta; ama anlaşılan o ki şirketlerin pazarlama müdürleri tarafından bu konu yeteri kadar dikkatte alınmamakta.
Türkiye’de firmalar Facebook başarılarını kendi sayfalarının Like edilme oranları ile değerlendiriyorlar. Hal bu ki 5.000 Like’i satın alabilmenin ne kadar kolay olduğundan bir haberler. Ehrenberg-Bass Instutite yaptığı araştırma sonuçuna göre Facebook’ta büyük markaları “Like” edenler insanların gerçekten markaya bağımlılığı yüzde 1 geçmemektedir. Yüzde 1 lik oran, Facebook’taki sayfa beğenme, paylaşımlar, yorumlar, etiketleme gibi marka sayfası ile etkileşimlerinde bulunan kullanıcılar göz önünde bulundurularak hesaplandı.

SocialBakers verilerine göre Türkiye’de en fazla beğenilen sayfaların başında Avea geliyor. Avea’yı sırasıyla Turkcell, Nike Football/Türkiye, TTNET ve Ülker takip ediyor. Bu sıralamaya göre en fazla markaya bağlılık oranının Avea’da, Turkcell’de vaya Nike’da olmasını beklenir. Fakat durum hiç de öyle değil.

SocialBakers Ocak 2012 verilerine göre marka sayfalarının takipçileri sırasıyla  Roman, Formula 1 Türkiye ve Biscolata sayfalarındaki paylaşımları beğeniyor veya yorum yazıyor. Trendyol ve KLM Türkiye ise sayfalarındaki takipçiler ile en yüksek oranda iletişimde bulunan markalar.

Sonuç olarak en fazla "Like" alan markalar ile gerçek anlamda takipçileriyle etkileşimde olan markalar birbirinden farklı. Gözüken o ki başarı kriterleri arasında “Like” in yerinin sorgulanarak yerine farklı bir kriterin bulunma vaktinin geldiği ap açık ortada.


Yazan: Murat SALMAN



Leave a Reply.