İlk olarak, bu sosyal medya uzmanlığı nedir? Bunu bir incelemekte fayda var. Sosyla medya uzmanı, pazarlama ve iletişim departmanlarıyla ortak hareket eden; iletişim stratejileri doğrultusunda sosyal medya ağlarında aktif olan ve blogları takip eden dürüst, esprili, samimi, yenilikçi ve vizyon sahibi kişilerdir. Bu kişi şirket bünyesinde de çalışabilir; sosyal medya ajansında da çalışabilir. Tanımımda özellikle, bazı sıfatlar kullandım bu kişi de bu özeliklerin olması gerçekten önemli çünkü sosyal medya hesaplarının yönetilmesi göründüğü kadar kolay değil. Yani, iki üç cümle yazıp; hesap açmakla  iş bitmiyor. Yönetilen hesaplarda müşteriyle direk iletişime geçildiği için kullanılan dil, müşteriye yaklaşım hatta müşteriye verilecek olan cevabın süresi bile çok çok önemli. Bu sebeple, sosyal medya uzmanı yaptığım tanımda ki özelliklere sahip olmalı. Bunun haricinde, biraz da yazarlıktan, dilbilgisinden de haberdar olmalı. İlk aklına geleni yazmamalı.

Şimdilerde, Türkiye’de şirketler sosyal medya gerçeğinin yeni farkına varıyor ve çok geriden geliyor. Dünya da facebook kullanımında ilk 5’in içinde olmamız reklam giderlerinin buraya kaymasını sağlıyor. Pekiyi, sosyal medya bu kadar hareketli bir ortamken şirketler ne yapıyor?

Size şöyle söyleyeyim.  Herkes bir şeylerin peşinde ama neyin peşinde olduklarını ve ne istediklerini çok fazla bilmiyorlar. Örneğin, çok büyük bir kurumun facebook sayfasını kurum olarak değilde profil olarak açtığına geçen hafta şahit oldum. Yani, kurumun sayfası yok, ancak arkadaş olmanız gerekiyor… Aklımdan geçen ilk cümle şu oldu. “Nasıl yani ?”

İşte böyle yani… Durum vahim gibi geliyor bana. Başka bir şey daha, çok büyük kariyer sitelerinde yer alan ilanlarda da çok büyük yanlışlıklar var. Bir misal verelim,

Yine çok büyük bir şirket olsun ilanı şu şekilde,

HEDE HÖDE TEKSTİL vs.

SOSYAL MEDYA UZMANI
  
 Bloggerlarla ilişkisi olan ve blog yöneten,
  Facebook, twitter, friendfeed, google buzz, myspace, digg, stumble…(Bu uzayıp gidiyor.İK deparmanından arkadaşın karşısına çıktığınızada en az 5 tanesini oda bilmiyor emin olabilirsiniz.)
  Photoshop CS3 bilen,
  Google Adwords yönetimini yapabilecek,
  Arama motoru optimizasyonu da uzman,
  MS Ofis uygulamalarına hakim,
  web icerik bolumunun yönetimini yapacak,
  HTML, CSS bilgisi ileri seviyede,
  İngilizcesi çok iyi,

Sosyal Medya Uzmanı aramaktayız.

Arkadaşlar böyle bir ilana başvurmayın derim ben.  Eğer, başvurursanız da 5.000 net maaş isteyin derim. Çünkü, bu şirket böyle bir ilanla ne istediğini bilmediğini zaten belli ediyor. Birincisi, Photoshop zaten bir grafik programı, HTML de isteniyor. O zaman, siz birde kod olaylarına da gireceksiniz. Pekiyi, soruyorum size siz, hesap mı yöneteceksiniz, kod mu yazacaksınız, yoksa optimizasyon mu yapacaksınız? Ayıkla pirincin taşını !...Zaten İK deparmanında ki arkadaşta başlıyor olay. Siz içeri girip başlıyorsunuz anlatmaya kızcağız bir şey bilmiyor ki sosyal medya hakkında.

Öte yandan, 20 yaşında genç insanların işe alınmasını da tartışmak gerekir. Elindeki hesaplarda 50.000-100.000 arası beğenme var. Rekor durumda. Sosyal medya uzmanıyım diye dolaşıyor etrafta. Ama çakma sosyal medya uzmanı olduğunu henüz anlamış değil…Gerçekten de işe alınmalı mı yada bu hesabın 100.000 kişi olması nedeniyle,şirketlerin para vererek bu sayfaları kullanması doğru mu?

Gelelim sosyal medya hesaplarına,

Bu hesaplar gerçekten de şirketin kimliği ve prestiji, bu yüzden, çok genç insanların yazacağı ya da paylaşacağı yanlış içerik bir anda bir felakete sebep olabilir. Ayrıca, bir çalışana 3 hesap verilmesi de yanlış. Çünkü, müşterilerin veya kişilerin postları anlık. Velinimetimiz dediğiniz müşteriye 15 dakika sonra attığınız cevap çok kötü bir geribildirime sebep olabilir. Hatta, iyi bir blogger’a denk gelirseniz ya da  hacker bile olabilir. Sonunuz çok hayırlı olmayacaktır. Bu yüzden, her hesaba bir kişinin bakması prestijinizi korumak açısından önemli. Bununla birlikte, belki “Abartmayın…” diyeceksiniz ama vardiya sistemi bile olabilir.

Şirketlerin bir ajansla çalışması, yada bünyesine alacağı kişiye de ajans yardımıyla eğitim vermesi gerekli diye düşünüyorum. Bu çok hızlı gelişen bir sektör. Ve her geçen gün yenilikler olacak. Bizim şirketlerimiz daha facebook sayfalarını açmayı bilmezken ya da yanlış açarken, facebook yeni zaman tüneli vesaire konuları geliştiriyor. Acı ama gerçek…

Dijivideo’nun makaleleri devam edecek. Kısaca sosyal medya ile ilgili önemli bazı kıstaslardan bahsetmek istedik. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize…Dijivideo dijital dünyaya tıkla…

YAZAN: SERKAN IRISLI




Leave a Reply.