Sosyal Medya Planı yaparken göz önünde bulundurulması gerekenler
Bir çok firma, kuruluş veya vakif  insanlarla olan veya direk müşteri iletişimlerinde sosyal medyayı fazla kullanmamakla beraber yanlış metrikleri baz alarak başarı kriterlerini ölçmeye kalkmakta ve bundan dolayı sosyal medyanın asıl gücünü göremeden geri adım atmaktalar.

Kurumlar, işletmeler, vakıflar ve hatta popüler  kişiler sosyal medya da yerlerini almak zorunda ve etkin kullanmak durumundalar. Nedeni ise günümüzün olmazsa olmaz kuralı “Farkındalık” olduğundan.

Farkındalığın gücünün yanında sosyal medyayı daha farklı amaçlarınız için de kullanabilirsiniz;

    - Potansiyel müşterilerinizin davranışlarını izleme
    - Fikir liderlerinin tanımlama
    - Yeni pazarlama stratejileri için fikir üretme
    - Müşteriler ile diyalog başlatma ve sürdürme
    - Virallerinizi yayma
    - Markanızın itibar ve imajını pekiştirme

Doğru bir strateji ve plan ile sosyal medya dan maksimum verim almanız kaçınılmaz. Fakat nereden ve nasıl başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız yazıyı okumaya devam etmelisiniz.

Sosyal Medya üzerinden düzenliyeceğiniz aktivitenin, etkinliğin, veya kampanyanın -nasıl adlandırmak istiyorsanız söyle adlandırın ama ben aktivite diyeceğim- başarıya ulaşabilmesi için;

    · Aktivitenin hedefi net ve açık olmalı
    · Aktivite için doğru sosyal medya kanalı seçilmeli

Aktiviteleri dört ana başlıkta inceleyebiliriz ki bunlar seçtiğiniz hedefe   göre hangi sosyal alanı kurgulamanız gerektiğini gösterecek başlıklardır:

    - Marka Farkındalığı
    - Müşteri Hizmetleri
    - Satışları Arttırma
    - Müşteri İlişkileri

Alışveriş ve fırsat sitelerinin hayatımıza girmesiyle beraber ölmeye yüz tutan e-mail hesaplarımızı tekrardan canlandırdı diyebiliriz. Bu  şirketler müşterilerini daha iyi anlayabilmek için başarılarını mail açıldı mı, okundu mu, tıklandı mı gibi farklı metrikler ile ölçme anlayışını benimsediler. 

Kurgunuzun başarıya ulaşması için en az üç önemli sosyal metriği göz önünde bulundurmalısınız:

- Farkındalık
- Erişme (Ne kadar geniş bir topluluğa ulaşabildiğinizin ölçülmesi)
- Faaliyet (Sizin veya şirketinizin internet kullanıcısına yönelik paylaşım ve yayın faaliyetleri)

Unutmaması gereken diğer önemli bir husus, markanızın yabancısı, mühtemel müşterisi veya müşterisi ise aynı metriklerin bu üçü içinde uygulanmaması gerektiğidir.
Yukarıdaki aşamaları geri de bıraktıktan sonra sıra diğer önemli bir başlığa geldi. Şirketinizde kendi sosyal medya takımızı oluşturmalısınız.

Şirket içinde bir takımın bulunması bu işin önemli kilit anahtarlarından biridir. Bir aktivitenin stratejisinin tanımlanmasından, kordinasyonunun sağlanmasına ve  taktiğin belirlenmesine varıncaya kadar  önemli bir yer teşkil etmektedir.

Aktivitenizde kullanacağınız ses tonunuz çok önemli olduğunu sakın unutmayın. Ses tonunuzu iki farklı şekilde kurabilirsiniz:

-  Markanızın veya Şirketinizin ses tonuyla iletişim kurabilirsiniz. Bu sayede takım çalışması nı kolaylaştırmakla beraber SCRM için iyi bir süreç izlemiş olursunuz.

-  Çalışanlarınız ile bunu sağlayailirsiniz.

Sıra, sosyal medyanın belki de en zor gibi gözüken yanına geldi. Şuanda şirketiniz hakkında olumlu veya olumsuz neler söyleniyor. Görüşlerin hangi kanal üzerinden gelmekte olduğu gibi soruları çoğaltmak mümkün ancak bir aktivite öncesinde şirketiniz hakkında dinleme yapılması  o aktivitenin başarısında en önemli yeri tutmaktadır. Şirketinizle ilgili internet dünyasında dinleme yapmak için bir çok bedava toolar mevcuttur.

Planlama yaparken fikir vermesi ve örnek teşkil etmesi bakımından aşağıda örnek tabloyu bulabilirsiniz. 

Yazan: Murat SALMAN



Leave a Reply.