Coca-Cola'dan Sevgililer için Mutluluk Makinası: Coca-Cola, sevgililer günü için İstanbul’da  alış veriş merkezlerinde birinde sevgililer için ufak bir süpriz hazırlayarak... Devamı için TIKLA

 
Peugeot 208, Let Your Body Drive:  208 Model Peugeot’nun tanıtım videosu parmaklarınızın ucunda. Devamı için TIKLAYIN

QR Kod Tasarımları: Azonmedia  yaratıcı  Qr kod çalışmalarını video'da topladı. Devamı için TIKLAYIN
 
Poken Nokia'da :   Dünya NFC uygulamalara doğru hızlı ilerlerken ışığı gören şirketlerde kendi yatırım listelerine NFC uygulamalarını da ekliyorlar. Devamı için TIKLAYIN  

Yeni Arkadaş, Mekan ve Paylaşımlar için Poken:  Google+, Twitter ve Facebook dünyan’da en çok kullanıcısı olan sosyal paylaşım siteleri peki bunların dışında her geçen gün popüleritesi arttanların ne kadar farkındayız? Devamı için TIKLAYIN

Tic Tac ile Shake It Up: App Store veya Android Marketten “Shake It Up” uygulamasını indirdikten sonra “Viewr”, “Tip” ve “Games”  birine tıklamanız gerekiyor. Devamı için TIKLAYIN
 
Sayısal Verilere göre QR Kod Kullanımı
Picture
QR Kod Örnekleri
Comscore,  Haziran 2011’deki QR kod kullanıma ilişkin verilerini Ağustos 2011’de açıklamıştı. Buna göre Amerika’da 14 milyon mobil kullanıcısı içerisinden sadece %6,2 lik kısım QR kodu sadece kullanmış olup cinsiyet dağılımı ise %60,5 erkek ve  %39,5 kadın.

QR kodu en fazla kullanan yaş aralığına göz attığımız da gençlerin aksine ilk sırada %36,8 ile 25-34 yaş aralığı gelmekte onu  %19,6 35-44 yaş aralığı izlemekte üçüncü sırada %16,6 ile 18-24 yaş grubu gelmekte.

BrandSpark International’ın Şubat 2012’de açıkladığı veriler de ise %66  ile 18-34 yaş aralığı birinci sırada, %48 ile 35-49 ve %43 ile 50 yaş ve üzeri gelmekte.

Comscore’un datası üzerinden Amerika ve Avrupa’yı karşılaştırdığımız iki kıtanın birbirinden farklı olduğunu net bir şekilde beliriyor.
Picture
Kullanım Alanlarına Göre
QR kodun Avrupa ve Amerika’da kullanım alanı en fazla “ev” olarak gözükmekte. Buda dergi ve gazeteler için büyük bir reklam kapısı. Ev olgunsu incelenerek iyi analiz edildiği taktir de katılımı maksimum düzeyde bir kampanyaya imza atmak içten bile sayılmaz.

Avrupa ve Amerika’da restaurantlar sonuncu sırada gelmekte. Halen tam olarak bu alan benimsenmese de büyük bir pazarın olduğu aşikar. Akıllı mobil telefonların kullanımının yaygınlaşması ve iyice hayatımıza entegre olması ile beraber şuanda tahmin edemeyeceğimiz sektörleri etkileyeceği kesin.

Yazan: Murat SALMAN
 
Super Bowl 2012 Reklamları
Amerika’da hayatı durduran, biletine 60 bin TL ve 30 saniyelik reklam filmi için 3,5 milyon dolar ödettiren bir maç düşünün ve ismi “Super Bowl” olsun :). Dev bütçeli reklam filmlerin ve birbirinden ünlü isimleri bu senede yerlerini almış. Bunlardan bazıları; Howard Stern, David Beckham,  Adriana Lima ve Clint Eastwood...

Reklamları incelemek gerekirsek 50 kusur reklam içerisinden en  akılda kalıcı ve sempatiği bence    Volkswagen nın “The Dog Stikes” reklamı, Teleflora.com’nın reklamında Adriana Lima ön plana çıkarak ürün ikinci plana itilmiş ama hedef kitle bayanlar olduğu için benim ilgimi ürünün çekmemesi normal :). Doritos daha yaratıcı reklam çıkarabilirdi. Bence tam bir hüsran.

Coca Cola’nın reklamı aslında gayet açık ve net ben bu reklamı “Super Bowl” için çektim. Maçı izlerken Coca Cola içmeyi unutmayını dedirten bir reklam olmuş. 

Yazan: Murat SALMAN

The Dog Strikes Back: 2012 Volkswagen Game Day Commercial 

Bud Light – Rescue Dog

Budweiser – Return of the King

Doritos – Man’s Best Friend — Crash the Super Bowl 2012 Finalist

Doritos – Sling Baby – Crash the Super Bowl 2012 Finalist

Coke 2012 Commercial: “Superstition”

Coke 2012 Commercial: “Catch” Starring NE_Bear

FIAT 500 Abarth – 2012 Super Bowl Commercial – Seduction

Teleflora Super Bowl Ad – Adriana Lima 2012 

 
İlk olarak, bu sosyal medya uzmanlığı nedir? Bunu bir incelemekte fayda var. Sosyla medya uzmanı, pazarlama ve iletişim departmanlarıyla ortak hareket eden; iletişim stratejileri doğrultusunda sosyal medya ağlarında aktif olan ve blogları takip eden dürüst, esprili, samimi, yenilikçi ve vizyon sahibi kişilerdir. Bu kişi şirket bünyesinde de çalışabilir; sosyal medya ajansında da çalışabilir. Tanımımda özellikle, bazı sıfatlar kullandım bu kişi de bu özeliklerin olması gerçekten önemli çünkü sosyal medya hesaplarının yönetilmesi göründüğü kadar kolay değil. Yani, iki üç cümle yazıp; hesap açmakla  iş bitmiyor. Yönetilen hesaplarda müşteriyle direk iletişime geçildiği için kullanılan dil, müşteriye yaklaşım hatta müşteriye verilecek olan cevabın süresi bile çok çok önemli. Bu sebeple, sosyal medya uzmanı yaptığım tanımda ki özelliklere sahip olmalı. Bunun haricinde, biraz da yazarlıktan, dilbilgisinden de haberdar olmalı. İlk aklına geleni yazmamalı.

Şimdilerde, Türkiye’de şirketler sosyal medya gerçeğinin yeni farkına varıyor ve çok geriden geliyor. Dünya da facebook kullanımında ilk 5’in içinde olmamız reklam giderlerinin buraya kaymasını sağlıyor. Pekiyi, sosyal medya bu kadar hareketli bir ortamken şirketler ne yapıyor?

Size şöyle söyleyeyim.  Herkes bir şeylerin peşinde ama neyin peşinde olduklarını ve ne istediklerini çok fazla bilmiyorlar. Örneğin, çok büyük bir kurumun facebook sayfasını kurum olarak değilde profil olarak açtığına geçen hafta şahit oldum. Yani, kurumun sayfası yok, ancak arkadaş olmanız gerekiyor… Aklımdan geçen ilk cümle şu oldu. “Nasıl yani ?”

İşte böyle yani… Durum vahim gibi geliyor bana. Başka bir şey daha, çok büyük kariyer sitelerinde yer alan ilanlarda da çok büyük yanlışlıklar var. Bir misal verelim,

Yine çok büyük bir şirket olsun ilanı şu şekilde,

HEDE HÖDE TEKSTİL vs.

SOSYAL MEDYA UZMANI
  
 Bloggerlarla ilişkisi olan ve blog yöneten,
  Facebook, twitter, friendfeed, google buzz, myspace, digg, stumble…(Bu uzayıp gidiyor.İK deparmanından arkadaşın karşısına çıktığınızada en az 5 tanesini oda bilmiyor emin olabilirsiniz.)
  Photoshop CS3 bilen,
  Google Adwords yönetimini yapabilecek,
  Arama motoru optimizasyonu da uzman,
  MS Ofis uygulamalarına hakim,
  web icerik bolumunun yönetimini yapacak,
  HTML, CSS bilgisi ileri seviyede,
  İngilizcesi çok iyi,

Sosyal Medya Uzmanı aramaktayız.

Arkadaşlar böyle bir ilana başvurmayın derim ben.  Eğer, başvurursanız da 5.000 net maaş isteyin derim. Çünkü, bu şirket böyle bir ilanla ne istediğini bilmediğini zaten belli ediyor. Birincisi, Photoshop zaten bir grafik programı, HTML de isteniyor. O zaman, siz birde kod olaylarına da gireceksiniz. Pekiyi, soruyorum size siz, hesap mı yöneteceksiniz, kod mu yazacaksınız, yoksa optimizasyon mu yapacaksınız? Ayıkla pirincin taşını !...Zaten İK deparmanında ki arkadaşta başlıyor olay. Siz içeri girip başlıyorsunuz anlatmaya kızcağız bir şey bilmiyor ki sosyal medya hakkında.

Öte yandan, 20 yaşında genç insanların işe alınmasını da tartışmak gerekir. Elindeki hesaplarda 50.000-100.000 arası beğenme var. Rekor durumda. Sosyal medya uzmanıyım diye dolaşıyor etrafta. Ama çakma sosyal medya uzmanı olduğunu henüz anlamış değil…Gerçekten de işe alınmalı mı yada bu hesabın 100.000 kişi olması nedeniyle,şirketlerin para vererek bu sayfaları kullanması doğru mu?

Gelelim sosyal medya hesaplarına,

Bu hesaplar gerçekten de şirketin kimliği ve prestiji, bu yüzden, çok genç insanların yazacağı ya da paylaşacağı yanlış içerik bir anda bir felakete sebep olabilir. Ayrıca, bir çalışana 3 hesap verilmesi de yanlış. Çünkü, müşterilerin veya kişilerin postları anlık. Velinimetimiz dediğiniz müşteriye 15 dakika sonra attığınız cevap çok kötü bir geribildirime sebep olabilir. Hatta, iyi bir blogger’a denk gelirseniz ya da  hacker bile olabilir. Sonunuz çok hayırlı olmayacaktır. Bu yüzden, her hesaba bir kişinin bakması prestijinizi korumak açısından önemli. Bununla birlikte, belki “Abartmayın…” diyeceksiniz ama vardiya sistemi bile olabilir.

Şirketlerin bir ajansla çalışması, yada bünyesine alacağı kişiye de ajans yardımıyla eğitim vermesi gerekli diye düşünüyorum. Bu çok hızlı gelişen bir sektör. Ve her geçen gün yenilikler olacak. Bizim şirketlerimiz daha facebook sayfalarını açmayı bilmezken ya da yanlış açarken, facebook yeni zaman tüneli vesaire konuları geliştiriyor. Acı ama gerçek…

Dijivideo’nun makaleleri devam edecek. Kısaca sosyal medya ile ilgili önemli bazı kıstaslardan bahsetmek istedik. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize…Dijivideo dijital dünyaya tıkla…

YAZAN: SERKAN IRISLI

 
Sosyal Medya Planı yaparken göz önünde bulundurulması gerekenler
Bir çok firma, kuruluş veya vakif  insanlarla olan veya direk müşteri iletişimlerinde sosyal medyayı fazla kullanmamakla beraber yanlış metrikleri baz alarak başarı kriterlerini ölçmeye kalkmakta ve bundan dolayı sosyal medyanın asıl gücünü göremeden geri adım atmaktalar.

Kurumlar, işletmeler, vakıflar ve hatta popüler  kişiler sosyal medya da yerlerini almak zorunda ve etkin kullanmak durumundalar. Nedeni ise günümüzün olmazsa olmaz kuralı “Farkındalık” olduğundan.

Farkındalığın gücünün yanında sosyal medyayı daha farklı amaçlarınız için de kullanabilirsiniz;

    - Potansiyel müşterilerinizin davranışlarını izleme
    - Fikir liderlerinin tanımlama
    - Yeni pazarlama stratejileri için fikir üretme
    - Müşteriler ile diyalog başlatma ve sürdürme
    - Virallerinizi yayma
    - Markanızın itibar ve imajını pekiştirme

Doğru bir strateji ve plan ile sosyal medya dan maksimum verim almanız kaçınılmaz. Fakat nereden ve nasıl başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız yazıyı okumaya devam etmelisiniz.

Sosyal Medya üzerinden düzenliyeceğiniz aktivitenin, etkinliğin, veya kampanyanın -nasıl adlandırmak istiyorsanız söyle adlandırın ama ben aktivite diyeceğim- başarıya ulaşabilmesi için;

    · Aktivitenin hedefi net ve açık olmalı
    · Aktivite için doğru sosyal medya kanalı seçilmeli

Aktiviteleri dört ana başlıkta inceleyebiliriz ki bunlar seçtiğiniz hedefe   göre hangi sosyal alanı kurgulamanız gerektiğini gösterecek başlıklardır:

    - Marka Farkındalığı
    - Müşteri Hizmetleri
    - Satışları Arttırma
    - Müşteri İlişkileri

Alışveriş ve fırsat sitelerinin hayatımıza girmesiyle beraber ölmeye yüz tutan e-mail hesaplarımızı tekrardan canlandırdı diyebiliriz. Bu  şirketler müşterilerini daha iyi anlayabilmek için başarılarını mail açıldı mı, okundu mu, tıklandı mı gibi farklı metrikler ile ölçme anlayışını benimsediler. 

Kurgunuzun başarıya ulaşması için en az üç önemli sosyal metriği göz önünde bulundurmalısınız:

- Farkındalık
- Erişme (Ne kadar geniş bir topluluğa ulaşabildiğinizin ölçülmesi)
- Faaliyet (Sizin veya şirketinizin internet kullanıcısına yönelik paylaşım ve yayın faaliyetleri)

Unutmaması gereken diğer önemli bir husus, markanızın yabancısı, mühtemel müşterisi veya müşterisi ise aynı metriklerin bu üçü içinde uygulanmaması gerektiğidir.
Yukarıdaki aşamaları geri de bıraktıktan sonra sıra diğer önemli bir başlığa geldi. Şirketinizde kendi sosyal medya takımızı oluşturmalısınız.

Şirket içinde bir takımın bulunması bu işin önemli kilit anahtarlarından biridir. Bir aktivitenin stratejisinin tanımlanmasından, kordinasyonunun sağlanmasına ve  taktiğin belirlenmesine varıncaya kadar  önemli bir yer teşkil etmektedir.

Aktivitenizde kullanacağınız ses tonunuz çok önemli olduğunu sakın unutmayın. Ses tonunuzu iki farklı şekilde kurabilirsiniz:

-  Markanızın veya Şirketinizin ses tonuyla iletişim kurabilirsiniz. Bu sayede takım çalışması nı kolaylaştırmakla beraber SCRM için iyi bir süreç izlemiş olursunuz.

-  Çalışanlarınız ile bunu sağlayailirsiniz.

Sıra, sosyal medyanın belki de en zor gibi gözüken yanına geldi. Şuanda şirketiniz hakkında olumlu veya olumsuz neler söyleniyor. Görüşlerin hangi kanal üzerinden gelmekte olduğu gibi soruları çoğaltmak mümkün ancak bir aktivite öncesinde şirketiniz hakkında dinleme yapılması  o aktivitenin başarısında en önemli yeri tutmaktadır. Şirketinizle ilgili internet dünyasında dinleme yapmak için bir çok bedava toolar mevcuttur.

Planlama yaparken fikir vermesi ve örnek teşkil etmesi bakımından aşağıda örnek tabloyu bulabilirsiniz. 

Yazan: Murat SALMAN
 

22.09.2011 San Francisco FACEBOOK F8 Konferansı

FACEBOOK F8 Konferansın' da neler yaşandı.  Sosyal ağ devi, her geçen gün yeniliklerle karşımıza çıkacak.  İlk olarak, Timeline (Zaman Tüneli) devriminden sonra Çevrimiçi müzik sağlayıcısı,  Çevrimiçi video sağlayıcısı, tabiki gelişticiler, yeni nesil uygulamalar ve daha birçok yenilik...F8 Zirvesini kaçıranlar Dijivideo'yla iyi seyirler. 

YAZAN: SERKAN IRISLI
 
10 önemli başlık da QR Kod
1.Qr kod, İki boyutlu (2D) barkottur

Peki bir boyutlu (1D) barkot ne diye sorabilirsiniz. Aşağıdaki şekilde de görüleceği üzere yatay konumda verileri olan barkotta bir boyutlu barkot denilmektedir.

İki boyutlu barkot ise hem yatay hem dikey de bilgilerin şifrelendiği barkoddur.

2. 2D barkod çeşitli datalarınızı saklayabilirsiniz

Peki  1D barkoddaki durumu merak ediyorsanız hemen belirtelim en fazla 30 numarayı saklayabilmektedir.

2D barkot ise 7.089 numarayı  depolama özelliğine sahiptir. Bu kadar numarayı saklayabilemesinin getirmiş olduğu özelliklerinden bazıları ise;

· Text
· Hyperlink
· Telefon numaraları
· SMS/MMS mesajı
· Email gönderme
· Kontak bilgileri (vCard veya meCard)

Hyperlink, yukarıda sıralananlar içinde favori özelliğimdir. Bizelere inanılmaz kolaylıklar sunabilecek bir özelliktir.
3. QR kodun içindeki dataya ulaşmanız için

2D boyutlu barkodun içindeki bilgilere erişebilmek için akıllı telefonunuza bir uygulama indirmelisiniz. QR Droid, İ-nigma, BeeTagg QR Reader, ScanLifeQR Code, Norton Snap QR Reader  ve Codee QR Code bunlardan bazılarıdır.

4. 2D Barkodu heryere uygulayabilirsiniz

Şekili veya metini oluşturmanız yeterli ondan sonra nereye uygulamak istediğinize karar vermelisiniz. Dikkat çekici, kolay okutulabilinir ve yerine göre büyük olmasına dikkat etmelisiniz.


5. Yükselen trend: Mobil üzerinden barkod okutma

Global arenanın lider mobil barkod çözümleyicilerinden olan Scanlife,  1 Ocak ile 31 Mart arasındaki Mobil Barkod Trend raporuna göre,

· 2D nun trafiği geçtiğimiz seneye oranla %800 artmış
· Medya ve perakende sanayisi bazı kampanyalarında 2D yu kullanmış
· En fazla Android işletim sistemi üzerinden taranma yapılmış


6. Yaşa bağlı QR kod kullanımı oranını merak ediyorsanız 

MIS (Mobio Identity Systems) tarafından Kuzey Amerika da yapılan araştırmanın sonucuna göre QR kodu en fazla kullananlar 34 ile 44 yaş arasıdır.
7. Diğer 2D Barkod türleri

En fazla bilinen 2D barkod format türleri; QR kod, DataMatrix, ScanLife Ezcode ve Microsoft Tag. Google Trend Analize göre bunların içinden en fazla araştırılan QR kod dur.


8. Yönetim ve İzleme Araçları da mevcut

2D barkotun depoladığı URL hyperlinkler için URL-kısaltıcı ve web analitik iyi bir başlangıç sağlar. Kapsamlı taramayı izlemek için barkodun içine tarama analitiğini de yaratmalısınız. Bazı yönetim araçları nerede, kaç defa  tarandığı gibi değerleri vermektedirler.Bu araçlar ucuz olmakla beraber bazen ücretsizdirler.

2D Barkod Yönetim ve İzleme Araçları;

· Microsoft Tag (Tag)
· ScanLife (EZcode, QR, DataMatrix, UPC)
· Tappinn (QR, UPC)
· Paperlinks (QR)
· QReateBUZZ (QR)
· BeQRious (QR)
· SPARQCode (QR)
· QReate and Track (QR)


9. Küçük ve komplex QR kodlar okunmayabilir

Fazla bilgi içermesini istiyorsanız, kodu büyük dizayn etmelisiniz. Hyperlinkleri, kısaltılmış url çevirmeye unutmamakla beraber analitik izleme parametrelerinide linki kısaltmadan önce eklemeyi unutmayın.

Ayrıca back-up ın da olmasını sağlayın. Bu sayede akıllı telefonu olmayan kullanıcıların da katılmasını sağlamış olursunuz.
10. Yaratıcılığınızı da katabilirsiniz

QR kodların içinde Hata Düzeltme Düzeyleri  bulunmaktadır ve bu sayede zarar  görse bile taranabilinir. Kodun %30 u zarar gördüğü taktir de taranmama olasılığı yüksektir. Bu da aslında özgürce QR kod yaratmanıza imkan sağlamaktadır.
Hayalinizdeki QR kodu yaratmak istiyorsanız, QRarts.com veya Delivr.com adreslerini ziyaret etmenizi öneririm.

Yazan: Murat SALMAN