Macera ve bilim kurgu tutkunu olup da Azınlık Raporunu izlemeyen yoktur diye düşünüyorum. Filmin konusu ve oyuncularının yanında filmi önemli kılan diğer bir özelliği ise film de kullanılan efektlerdir ve o efektlerin ne zaman hayatımıza gireceğidir. Gerçi bir kesim bu teknolojilerinin zaten film çekildiği dönem de var olduğunu ve sadece uygun zaman oluştuğunda insanların hayatında yer alacağını söylüyorlar ki bu benim de inandığım bir teori. Şu bir gerçek ki teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki bu film de kullanılan teknolojiler yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı ve sadece aradan fazla değil 10 sene geçtikten sonra :)

Tom Cruise, film de bilgisayar ekranının kontrolünü mouse yerine parmaklarının ucuna yerleştirdiği vericiler sayesinde  yapıyordu. Bu teknolojide iki uç sene önce geliştirilmişti. Yeni geliştirilen ve          ”The Leap” adı verilen ufak kutucuk sayesinden artık parmaklarınızla mouse  gerek kalmadan ve parmaklarınıza hiç bir şey takmadan bilgisayar ekranında istediğinizi yapabilme fırsatı tanıyor. Ürün 70$ dolardan ön satışa sunuldu. The Leap  isimli internet sitesinden ürünü temin edebilirsiniz.

Yazan: Murat SALMAN
 
Dizüstü bilgisayari, masaüstü bilgisayarı, akıllı telefonu ve tabletti aynı anda kullanan insanların sayısı her geçen hızla artmak. Aynı anda pek çok elektronik alettin kullanılmasından dolayı dataları bir yerden bir yere aktarmakta sıkıntılı bir hal alıyor. Bu sorun bulut bilişim sayesinden kökten çözülmüş gibi gözüküyor. Ancak anlık paylaşımlara ise cevap vermiyor. Ishac Bertran ise geliştirdiği arayüz sayesinde anlık data aktarımları sadece iki parmağınızın ucuna bırakıyor.

Yazan: Murat SALMAN
 
Google’in yeni süprizi “Knowledge Graph”. Google “Bilgi Grafiği” ni geliştirmesiyle beraber içeriğe ne kadar önem verdiklerini ve içeriğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Hitwise’in 10 milyon amerikalı internet kullanıcısının aramalarını incelediğin de çıkan sonuç; tek kelimeyle arama yapılma oranı Şubat 2008’de %21,04 iken bu oran Şubat 2009’da %20.48. Her ne kadar düşüş eğiliminde olsa tek kelimeyle arama halen digger aramalara gore yüksek bir oranda. Google’ın da kendi verileri bunu doğruluyor ki tek kelimeli aramaları çeşitlendirmek için Bilgi Grafiğini tasarlanmış.

Şimdilik Amerika ve İngiltere de bu sistem çalışıyor olsa da prensibi son derece basit. “King” diye arama yaptığınız da hem sizin aradığınız kelimeyle ilgili sonuçlar sıralanırken hem sağ tarafta yer alan kutucuğu içerisinden Google’in sizin için tahmin ettikleri sıralanacak, örnek olarak the Los Angeles Kings ve the Sacramento Kings gibi gibi…

Yazan: Murat SALMAN
 
Alışveriş Perch ile daha keyifli bir durum kazanacak gibi gözüküyor. Özellikle almayı düşündüğünüz ürünün mağazada hangi renginin, hangi numarasının bulunduğunu, ayrıca ürünün detaylı bilgisine ve  fotoğraflarına kimseye sormadan öğrenebilmek güzel olmaz mıydı?

Hızla gelişen teknoloji  perakendecilik sektörünüde derin etkilecek gibi gözükmekte. Markanın iletişiminde önemli bir yere sahip olan satış temsilcilerinin sayısı teknolojinin gelişmesiyle birlikte minimuma inecek gibi gözüküyor. Fakat Türkiye’de bu uzun döneme yayılarak olur; çünkü çoğu zaman sorulan bir soru vardır ki o da, "Üzerimde nasıl durmuş?" veya "Nasıl gözüküyor?" ...

Yazan: Murat SALMAN
 
Nike, yeni çıkardığı süper esnek koşu ayakkabısının tanıtımı için 3D projeksiyon haritalamasından faydalandı.

Kurgu ise son derece zekice. Depremlerin en fazla görüldüğü ve buna karşılık en esnek binaların olduğu Japonya’da böyle bir tanıtım yapılması doğru kitleye hitap etme bakımından çok doğru bir tercih; çünkü yeni ayakkabının esnekliğini binaların esnekliği gibi olmasını ve her ikisi ne kadar esnerse esnesin hiç bir olmadığının göstermesi. Öbür yandan ise insanların bilinçaltılarına yerleşmesi açısından da son derece doğru bir tanıtım kampanyası olduğunu söylemeliyim.

Yazan: Murat SALMAN
 
Danimarka M&M’s, javascript app ile her sitenin korkulu rüyası haline geliyor. M&M’s Uzay Kahramanları istediğiniz siteleri yok etmeniz de size yardımcı oluyorlar. Fakat bunu yapabilmeniz için öncelikle M&M’s Uzay Kahramanlarının websitesinde bulunan yer imini kendi web tarayacınızdaki yer imine sürükleyip bırakmanız gerekiyor. Bundan sonrasını da isterseniz video dan öğrenelim.

Markaya bilinirlik ve etkileşim kazandırması açısından farklı bir yol olduğu bir kesin. Özellikle oyunlarında son dönemde popüler olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda yaratıcılık anlamında şahane ama önemli olan KPI leri ne kadar karşıladığı. Her ne kadar bu tarz uygulamalar henüz emekle aşamasında olsa da kısa sürede Markaların vazgeçilmezleri arasında yerini alacak gibi gözüküyor.

Yazan: Murat SALMAN