Albüm tanıtımları için genelde qr kod veya artırılmış gerçeklik kullanılmakta. İçerikleri incelediğimiz de genel ekstra dan parça, şarkıcının hayranları için çektiği özel video veya yarışma davet etme gibi içerikler karşımıza çıkmakta.

İspanya’nın en büyük Rock grubu olan Vetusta Morla ise müzik ve hayal dünyasını birleştiren facebook uygulaması ile yeni albüm tanıtımlarına farklı bir soluk kazandırdı. Hayal dünyasının en beğendiğim yönü ise insanların bıraktığı mesajları veya videoları izleyebiliyor olmanız ve sizin de izinizi bırakabiliyor olmanız. 

Tavsiyeler:
Justin Bieber’den Size Özel Konser
Siz yaratın, Citroen yapsın

Yazan: Murat SALMAN
 
Parlak ve sağlıklı dişlerin başlıca düşmanlarındandır,  kahve ve sigara. Orbit’te buradan yola çıkarak, Orbit White kampanyasının merkezine kahveyi oturttu.

Fikrin çıkış noktası ise günde içilen 2 fincan kahve ve insanların kafeler de check-in yapmayı sevmesi. Durum böyle olunca yeni ürün için, bir kahve ve bir de Orbit White maskotu yaratıldı. Check-in yapılan ve rastgele seçilen kafelere maskotlar giderek Orbit White ürünlerini içeren hediyeler insanlara verilerek farklı bir marka deneyimi yaşamaları sağlanıyor. Kısacası Sakız, kahveye karşı

Tavsiyeler:
Yanlış Park Edenler Yandı
Var mısın Takipçisine Pokere?

Yazan: Murat SALMAN

 
Vodafone İrlanda, 100.000 Facebook Beğenisine ve 20.000 Twitter Takipçisine ulaşması nasıl olduğunu merak ediyor musunuz?

Vodafone,  hedefine ulaşmasın da yardımcı olanlara teşekkürlerini 10.000 simkart kullanarak hazırlanan video çalışması ile teşekkür etti. Tahmin edeceğiniz üzere video Facebook sayfasında da paylaşılmış; fakat etkileşimine baktığınız çokta iç açıcı değil! Her zaman söylüyorum ve söylemeye devam edeceğim. Böyle kuru kuruya kutlama olmaz :)

Tavsiyeler:
AT&T 2 Milyonu Aştı
Vodafone ile Moda

Yazan: Murat SALMAN

 
Facebook’daki arkadaş listenizde yer alanları ne kadar iyi tanıyorsunuz? Patos’un yeni ürünü için seçtiği stratejisi arkadaşlık üzerine kurmakla beraber gençleri  hedef kitlenin başına oturtarak Facebook’u önemli bir kampanya silahı haline getiriyor.

Patos’da FaceBulmaca uygulaması ile arkadaşlarınızı ne kadar iyi tanıdığınıza yardımcı olmak için arkadaşlarınızın bilgilerinden bulmaca yaratıyor. Her yeni bulmaca da yeni bir arkadaşınızın soruları ile bulmacayı çözüyorsunuz.  Merak edenler Patos Facebook veya Facebulmaca adreslerinden hemen bulmaca çözmeye başlayabilirler.

Kampanyayı duyunca aklıma ilk gelen soru listemdeki arkadaşların bilgilerini kullanarak bulmaca üretiyorlarsa bu bilgileri kendileri de alıp bir şekilde kullanacaklar mı? Bunun cevabını açıkçası Facebook sayfalarında bulamadım.

Video’da “Tv’den sonra dijital dünyada da yerini aldı” cümlesi yer alıyor. Bana göre yanlış bir strateji izlendiğini işaret ediyor . Nedeni ise tam 4.300 online ve yüz yüze anket yapıldı, 16 grup tartışması gerçekleştirilerek ve evlerine kameralar konularak, ev hayatları incelenen gençlerin anket sonuçlarına göre;

-Üniversite gençliği, televizyon başında geçirdiği zamanın 3 katını internette dolaşarak geçiriyor.   Her 4 liselinin 3’ü internette dolaşırken aynı zamanda başka şeylerle de ilgileniyor. 

-Üniversitelilerin internetten sonra en fazla tükettikleri medya kanalları ise; haftada 14 saatle TV, 12 saatle radyo, 8 saatle gazete. Dergi okuyanların oranı ise yalnızca yüzde 28



Bu verilerle beraber tekrardan değerlendirmek gerekirse, TV ilk mecra olmamalıydı. Gençlik nerede Patos orada olmalı :)

Video Tavsiyeleri
Telefonla 3’luk Atmak
Var mısın Takipçisine Pokere?

Yazan: Murat SALMAN
 
Plaxo ve Causses sizin için bir şey ifade ediyor mu? Peki ya Napster? Bu üç internet sitesinin ortak  noktası Sean Parker. “The Social Network” isimli film ile beraber herkes tarafından tanınan  Mr. Parker'in son girişimi  Airtime  New York’ta ki tanıtımıyla beraber internet dünyasında yerini aldı.

Facebook üzerinden çalışan Airtime ile arkadaş listenizde yer alan kişilerle görüntülü konuşabileceğiniz gibi size benzer kullanıcı profiline ve konumuna sahip kişilerin rastgele seçilerek sizinle görüntülü konuşmasına da  imkanı sağlaması ile diğer programlardan farklılaşıyor.

En son yatırımını Spotify’e yaptıktan sonra canlı video sohbet platformuna yatırım  acaba ilerleyen yıllar da bu platformların önem kazanacağının bir göstergesi olarak yorumlayabilinir miyiz?  Yıllar içinde önem kazanacağı kesin olmakla beraber zamanlaması çok önemli.  

Diğer platformlardan çok farklı olmadığını düşünüp ne kadar başarılı olacağını kestiremesem de başarılı olma olasılığını arttıran üç nokta var;

-Kendi ismi
-Facebook’un altyapısından faydalanacak olması
-2010'dan bu zamana kadar 33.5 milyon dolar yatırım alması

Yazan: Murat SALMAN
 
Babanızın özlü sözlerini sosyal medya da paylaşarak İpad kazanmak ister misiniz? Fiat yeni çıkaracağı Linea’nın tanıtımı kapsamından “Babam Der ki” isimli mikro sitesiyle hem Babalar Gününü kutluyor hem de ödüller kazandırıyor.

Babanızın özlü sözlerine güveniyor ve bunu herkesle paylaşırım diyorsanız, vakit kaybetmeden www.babamderki.com isimli mikro siteye gidiniz ve sözleri paylaşmaya başlayınız. Kampanyanın puan sistemi üzerine kurulu olduğu özellikle belirtmekte fayda var :) Facebook ve Twitter üzerinden paylaşacağınız sözler ile en fazla puanı toplayarak ödüllerden birini kazanma şansını yakalayabilirsiniz. Kampanyanın sonunda en fazla puanı toplayan İpad’ın sahibi olurken, Teknosa’dan 400 TL, 300 TL ve 200 TL hediye çekleri haftanın en fazla puanını toplayan birincisini, ikincisini ve üçüncüsünü bekliyor. En Baba 500 söz “Fiat Linea ile Favori Baba Sözleri” kitabında toplanacak ve tüm katılımcılara hediye edilecek.

Tavsiyeler:
Pinball Oynayarak Araba Park Etmek
Volkswagen: Facebook için Flipbook Reklamı

Yazan: Murat SALMAN


 
Reklamlarda, dizilerde veya yarışmalarda yer alan Twitter veya Facebook görsellerinin/yazılarının fazlalığı dikkatinizi çekiyor mu? Peki eskiden SMS ile düzenlenen kampanyaların artık Facebook üzerinden düzenlendiğinin ve televizyon reklamlarında her geçen gün daha fazla yerini aldığını gözlemleye biliyor musunuz?

Sosyal Medyanın gücü her geçen gün ve iyiden iyiye artarken markalarda bu duruma sessiz kalamıyor. Markalar potansiyel müşterilerini Facebook veya Twitter sayfalarına yönlendirerek takipçi sayılarını arttırmak ve öbür taraftan  birebir iletişime geçmek için  çalışıyorlar. Bunun için çizgi altı reklamcılığı daha fazla kullanırken gelinen nokta ve sosyal medyanın gücünün kavranmasıyla beraber çizgi üstüne de taşımaya başladılar. .

Çizgi üstü reklam veren markalar arasına Braun’da katıldı. “Sosyal medyayı seni ilgilendiren konularla sallamaya var mısın!” sloganı kullanılarak B-Kadınları  kitlesi oluşturulması amaçlanmış. Projede iki ünlü isme de yer verilmiş. Bunlardan biri aynı zamanda projenin reklam filminde de oynayan Özge Ulusoy, diğer isim ise gazeteci//yazar Pucca.

Projenin ana sosyal ağı mecrası Facebook dışında en gözde 2 platform olan Twitter ve  Instagram dan da faydalanılmış. Platform olarak Instagram’ın seçilmesi hedef kitleye göre yapılmış ise doğru bir seçim. Fakat platform tercihine göre seçim yapılmış ise dünyanın  en büyük üçüncü sosyal platform olan Pinterest kullanmaları hem fark yaratma hem içeriğe akıllı telefonu olmayan ve masaüstü bilgisayardan ulaşmak isteyen bayanlara da ulaşılması bakımından faydalı olabilirdi.

Diğer önemli bir konu ise kampanyalarla beraber etkileşim arttırmak. Facebook’ta etkileşimin artması doğru içerik paylaşımı ile paralel. Bu bağlamda markalar kendi hikayelerini yaratıyorlar. Bunu en iyi başaran firmaların başında ise Starbuck geliyor. Braun, B-Kadınları nı hikayeye çevirerek kendi Facebook sayfasında da etkileşimi arttırabilecekken bunu tam anlamıyla yapamamış. Instagram’da paylaşılan fotolardan haftanın en iyi fotoğrafı seçilerek kendi Facebook sayfalarında yer verilerek çapraz etkileşimi yarata bilinir veya youtube daha etkin kullanıla bilinirdi. B-Kadınları  www.b-kadinlari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazan: Murat SALMAN